Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Grön flagg för Solrosen

Förskola får miljöcertifikat för gott miljöarbete.

LÖDDEKÖPINGE.
Anton Sahlin öppnar luckan till komposten.

- Det luktar skit, säger han och skrynklar ihop ansiktet.

Kretsloppstänkandet har sitt pris. Men på Solrosens förskola är både barn och personal beredda att stå ut med lite dålig lukt. För här är det miljön, naturen och det ekologiska kretsloppet som står i centrum.

Det har även sin belöning. Av stiftelsen Håll Sverige Rent har de fått ett miljöcertifikat för sitt kretsloppsarbete och på torsdag hissar de grön flagg i sin nya flaggstång, som rests av en pappa och en morfar.

För att få grön flagg ska man jobba med fem konkreta miljömål.

- När vi sökte i höstas sa de att vi var överkvalificerade, säger Martina Nebrelius. Vi jobbar hela tiden med kretsloppet. Normalt tar man ett mål i taget, men vi ville ha med allt från början för att få ett helhetsperspektiv.


Ella Nygren och Axel M¿rtensson p¿ v¿g till komposten med matresterna.
Foto: Ingemar D Kristiansen

Det handlar alltså inte
bara om kompostering, utan även om insamling av regnvatten, matlagning med färska råvaror och källsortering. De har också ett trädgårdsland med kryddor, grönsaker och pumpor till Halloween

- Barnen är duktiga, säger Martina Nebrelius. De springer som tättingar i köket för att hjälpa till med källsorteringen. De tycker att det är kul.

Solrosens förskola ligger i ett gult sekelskifteshus som en gång tillhörde Löddesborgs gods. Huset kallas Villa Salthög och ligger vackert inbäddat i Saltvikskogen i en sluttning ner mot Öresund.

- På våren när det blir grönt är det som Eden, säger Martina Nebrelius.


Det nära förhållandet till
naturen märks inte bara i sophanteringen, utan även när det gäller lekar och andra aktiviteter.

Ute på gården ligger en omkullvält trädstam istället för klätterställning. Leksaker tillverkar de själva av saker och ting de hittar ute i skogen - på en hylla i pysselrummet står burkar med nötter, stenar och pinnar.

- Vi köper nästan ingenting färdigt. Det här är nog det mest onaturliga vi har, säger Martina Nebrelius och pekar på en burk piprensare.

- I början undrar man lite över hur mycket man egentligen kan göra med en kotte. Men ju längre man håller på desto mer kommer man på.

Och skulle de tröttna på all naturlighet är det bara ett stenkast ner till vattnet där de kan spana över till Barsebäcksverket.

- Ja, det är ju lite trist, säger Martina Nebrelius.

Solrosen startades i augusti 1999 och drivs som ett föräldrakooperativ. I dag har förskolan nitton barn mellan ett och fem år. Till hösten planerar man att bygga ut för ytterligare sex barn.
Gå till toppen