Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Magnesium i dricksvattnet ger skydd vid hjärtinfarkt

Män och kvinnor som dricker hårt vatten med hög magnesiumhalt har större chans att överleva en hjärtinfarkt än andra.

Men trots att flera
studier kommit fram till samma resultat är det än så länge ingen som föreslår att man ska tillsätta magnesium i det kommunala dricksvattnet.

- Det är en tilltalande tanke, men jag tycker att det behövs mer forskning, säger Eva Rubenowitz på avdelningen för miljömedicin vid Göteborgs universitet.

Hon är en av de forskare som under många år ägnat sig åt att undersöka sambandet mellan hjärtinfarkt och magnesiumhalten i vattnet. Och helst studerar hon de skånska kommunerna.

- Skåne är så bra eftersom det både finns kommuner med hårt och mjukt vatten, säger hon.


I den senaste studien
har hon undersökt drygt 800 kvinnor och män i åldern 50-74 år som insjuknat i hjärtinfarkt, och kartlagt var ifrån dessa fått sitt dricksvatten. Dessa har jämförts med en lika stor kontrollgrupp. De som överlevde hjärtinfarkten intervjuades också.

Resultaten visar tydligt att magnesium i dricksvatten kan minska risken för att dö i hjärtinfarkt. Däremot minskar det inte risken att insjukna i sjukdomen. Kalciumhalten påverkade inte alls i samma grad.

- De som dricker vatten med hög magnesiumhalt ser ut att klara en hjärtinfarkt bättre, säger Eva Rubenowitz.


Den troliga anledning
är att magnesium ser ut att skydda mot rytmrubbningar. I djurförsök har det visat sig att magnesiumbrist kan öka risken för oregelbunden rytm i hjärtats kranskärl.

Det är kalcium och magnesium som gör vattnet hårt. Svedala och Vellinge är exempel på kommuner som hade mest magnesium i sitt vatten vid mättillfället (1989). Det är dock inte självklart att ett mjukare vatten innehåller mindre magnesium.

Malmö kommun, som inte ingår i studien eftersom det är en storstad, bestämde sig nyligen för att göra vattnet mjukare. Hårdhetsgraden sänktes från 12, (i vissa delar av kommunen 17), till cirka 7. Efter sänkningen visade det sig att magnesiumhalten, som är 6 mg/liter vatten i Malmö, fortfarande var den samma medan kalciumhalten hade sjunkit.


Eva Rubenowitzs
studier av skåningarna fortsätter och närmast ska hon göra ytterligare en intervju med dem för att se om det finns fler faktorer som påverkat resultatet.

Dagbehovet av magnesium är 350 mg. Med dagens kosthållning är det många som inte kommer upp till den dosen, menar Eva Rubenowitz. Dricksvatten i Sverige innehåller oftast mellan 1 och 20 mg/liter vatten så att dricka sig till en hög magnesiumhalt är svårt.

- Men de som har mycket magnesium i sitt vatten får det där lilla extra som vi behöver, menar hon.

Förutom i vatten finns magnesium i gröna grönsaker, bland annat spenat och broccoli, frukt, nötter, ärter och bönor, fullkornsmjöl och räkor.


Fotnot:
Vatten med ett värde under fem räknas som mjukt, mellan 5 och 9 medelhårt och över 9 hårt.
Gå till toppen