Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

För tidigt födda får mjölkersättning med fettsyror

För första gången
finns modersmjölksersättning med de viktiga fettsyrorna DHA och AA i Sverige. Forskning som visar på fettsyrors nödvändighet för hjärnan och ögats utveckling börjar nu visa sig i recepten för mjölkersättningar.

Nestlé är först med att sälja en produkt med de viktiga fettsyrorna. Men än så länge finns de bara i ersättning till för tidigt födda barn.

- Normalt sett överför mamman de här fettsyrorna under den sista delen av graviditeten, säger Bo Nilsson, kvalitetschef på Nestlé i Helsingborg. Eftersom de är viktiga för barnens utveckling har vi tagit fram en mjölkersättning där fettsyrorna ingår.


I modersmjölksersättning
till fullgångna barn finns ännu inte i Sverige de viktiga fettsyrorna. Detta trots att fettsyrorna finns i modersmjölk och att norska forskare nyligen visat att barn uppfödda på ersättning blir mindre intelligenta än ammade barn.

Olle Hernell, professor vid Barn- och ungdomskliniken i Umeå, är ordförande i den kommitté hos Livsmedelsverket som ger rekommendationer till barnmatstillverkarna.

- Bara för att ett ämne finns i modersmjölk så kan vi inte anta att barnet behöver det. Mer forskning behövs på området innan vi går ut med några generella rekommendationer.


Enligt de EU-direktiv
som finns om bröstmjölksersättning är det idag tillåtet - men inte obligatoriskt - att tillsätta DHA och AA.

- Det finns idag en enighet bland barnläkare i Europa att de här fettsyrorna bör finnas i modersmjölksersättning som är avsedd för barn som är för tidigt födda. Men eftersom vi i Sverige i allmänhet kan ge de här barnen modersmjölk från en mjölkbank så är behovet inte stort hos oss.

På Semper följer man näringsforskningen noga men man har ännu inte tänkt sig att tillsätta de viktiga fettsyrorna i sina modersmjölksersättningar.

- Resultaten från de studier som har gjorts är inte entydiga, säger Catarina Tennerfors, utvecklingschef på Semper. Innan vi gör några förändringar vill vi att barnläkarkåren är enig och att det finns en bred vetenskaplig förankring.
Gå till toppen