Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Utbredd pessimism om vitrysk framtid med Lukasjenko

Min gamle vän Sergej från östra Vitryssland är mycket pessimistisk efter presidentvalet i september:

- Visserligen hävdar journalisten Konstantin Skuratovitj i oppositionstidningen "Belarusskij Rynok" (Vitryska marknaden) att 70 procent av de statsanställda som svarat på en enkät röstat på oppositionens kandidat Vladimir Gontjarik och endast 3,6 procent på Lukasjenko. De övriga 27, 3 procenten hade avböjt att svara på frågan, en förståelig attityd i Vitryssland. Sergej vill inte heller framträda med sitt riktiga namn. För Gontjarik, ordförande i vitryska LO, röstade 90 procent av de privatanställda.

De experter på politik och ekonomi som tillfrågats av Skuratovitj ser ingen ljusning för Vitryssland under Lukasjenkos nya ämbetsperiod. De tror alla att landets relation till väst kommer att bli oförändrad eller sämre. Samma sak gäller förhållandet till den mäktige grannen Ryssland, som Vitryssland är förenat med i en union som hittills mest existerat på papperet. Ända sedan unionen ingicks 1996 har man planerat en gemensam valuta. Nu skall den införas 2008.

- Men Putin håller Lukasjenko på avstånd, påpekar Sergej, vitrysk nationalist och demokratisk oppositionsman. När Lukasjenko var i Moskva före valet vägrade Putin att träffa honom. Och vid den slaviska sångfestivalen i Vitebsk i somras var Putin mer angelägen att möta Ukrainas president Kutjma än sin vitryske kollega.


Men Ryssland tjänar stora
summor på Vitryssland som transitland för sin olje- och naturgasproduktion. Ryssarna betalar ingenting för att utnyttja de vitryska ledningarna.

- De pratar om hur billigt de säljer olja och gas till oss men om man tar hänsyn till de uteblivna transitinkomsterna, skulle det bli billigare för oss att importera olja från Polen, tror Sergej. En annan faktor som ryssarna tjänar på är att de kan stationera soldater längs Natos östra gräns likaledes utan att betala.

För Lukasjenko hyser Sergej stort förakt:

- Han talar vitryska dåligt och använder språket mest när han vill racka ner på folk. Men däremot är han bra på att snacka om det väljarna helst vill höra. Säkert menar han vad han säger i det ögonblick han uttalar det, men hans minne är kort. Invånarna i Grodnoområdet nära polska gränsen har ännu inte fått vare sig lön eller pension, eftersom Lukasjenko hade lagt ut så mycket pengar på sin kampanj. Före valet lovade han att pensionerna skulle höjas, men mina föräldrar fick i stället 2 000 rubel mindre i senaste utbetalningen.


Det blir inte många kronor
, eftersom det går 1 500 vitryska rubel på en amerikansk dollar.

Varifrån de saknade pengarna skall tas är en gåta, eftersom den vitryska industrin, som en gång var en av Sovjets högst utvecklade, nu går mycket dåligt. Maskinfabriken i Gomel säljer sina produkter på den ryska marknaden, men kunderna drar ut på betalningen i två-tre månader och då har inflationen ätit upp största delen av vinsten.

President Lukasjenkos mor var mjölkerska på en kolchos och fadern var okänd:

- Men när Lukasjenko höll tal till veteranerna från andra världskriget på Segerdagen den 9 maj i år, förklarade han att hans far kämpat och stupat i kriget. Något förvånande med tanke på att Lukasjenko inte föddes förrän sju år efter krigsslutet!

Sergej tror att det inte är presidenten som styr utan män från den gamla Sovjetregimen. Sitt fosterlands framtid ser han i mörka färger:

- Vitryssland kommer att bli en rysk provins!
Gå till toppen