Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Det blev viktigare att vara tillsammans

Maud och Olof Steen flyttade ihop och gifte sig efter en tid av särb¿ende. Båda hade bott ensamma i flera år och trivdes med stor frihet.

"V kunde inte leva utan varandra!" s¿ger Maud Steen. Nu bor hon och maken Olof i en fyrarumsl¿genhet i Malm¿, tillsammans med labradoren Ladden. Foto: Torbj¿rn Carlson
Maud och Olof Steen träffades i ett stall i Mjöhult, på var sin sida om en hingst. Han var reklamman och hästmassör, hon Bra Böckers förlagsredaktör.

De blev blixtförälskade.

- Jag minns att hästen slog bakbenet mot Olof och han slog tillbaka. Jag tänkte "Hur vågar han? Vilken man!", säger Maud Steen skämtsamt.

Nu har det hunnit gå nästan tio år och Maud och Olof Steen har både gift sig och flyttat ihop.

Det sistnämnda var dock långt ifrån självklart. Att bli sambor vid 55 är annorlunda än vid 25.


Maud Steen hade bott
ensam i sex år efter två tidigare skilsmässor. Olof var ensamstående sedan nästan tio år och hade även han två giftermål bakom sig.

Båda hade hunnit skaffa sig levnadsvanor och trivdes med stor frihet. Inledningsvis satsade de på att vara särbor.

- Jag hade en klar uppfattning om att vi skulle umgås, inte flytta ihop. Jag var rädd om min integritet och hade väl blivit lite bekväm med åren, säger Olof Steen.

Hustrun Maud kände likadant, men insåg samtidigt att det var ytterst opraktiskt att ständigt släpa runt på arbetsmaterial, kläder och hygienartiklar.

Kvällarna de inte sågs ägnades åt timslånga telefonsamtal.

- Vi ville kommunicera hela tiden. Det var en process och så småningom bestämde vi oss för att ändå flytta ihop. Vi kunde inte leva utan varandra!


Det började lite försiktigt
med att Maud Steen flyttade in i Olofs lägenhet i Jonstorp i nordvästra Skåne för fem år sedan. Hennes möbler placerades tillfälligt i garaget, men snart kunde de flytta samman i en gemensam bostad i Ängelholm. De hyrde en sekelskiftesvilla på 140 kvadratmeter belägen vid en park och köpte samtidigt labradoren "Ladden".

- Han är vår ögonsten, säger Maud Steen om den stora muskulösa hunden som vilar rofyllt vid hennes fötter.

För två år sedan bestämde sig paret för att i stället bosätta sig i Malmö. Ängelholm kändes som ett pensionärsparadis och de ville ha mer liv och rörelse och närhet till restauranger och kulturutbud.

Arbetsmässigt fungerar det också utmärkt. Maud Steen arbetar för Bra Böcker, som numera finns i Malmö, och Olof Steen driver en reklambyrå hemifrån.

När Sydsvenskan är på besök i den 120 kvadratmeter stora lägenheten målar Maud och Olof Steen om köket i en hallonröd nyans och i vardagsrummet står danska designmöbler framför en öppen spis.


Vems är då möblerna?
När två unga personer flyttar samman är ofta det största problemet att få möblerna att räcka till, därefter brukar bekymret vara det omvända.

- De flesta är Olofs. Vi gick helt enkelt efter vad som var mest slitet. Jag hade exempelvis två älskade gamla fåtöljer som fick kastas, men det har inte varit någon konflikt. Vi har ungefär samma smak, säger Maud Steen.

Båda hade exempelvis likadana superellipsbord och trivs med den gemensamma stilen. Fast ibland längtar Maud Steen efter att få inreda med Josef Franks blommiga tyger. Eller kasta ut den beiga skinnsoffan och ersätta den med möbler från Norrgavel.

- Nej, nej, jag gillar inte det svenska präktiga! Det för tankarna till lekskolan. Fast det är klart, det vore väl konstigt om vi var överens om allt, inflikar Olof Steen.


Maud Steen kan egentligen bara se
en enda nackdel med samboskapet: Bristen på avskildhet. En avskildhet för kontemplation och egna tankar.

- Tänk att få ha en egen liten lägenhet på stan att krypa in i ibland. Det vore underbart. Jag arbetar i kontorslandskap och har folk omkring mig hela dagarna och då kan jag behöva vara ensam efter jobbet. Fördelen är å andra sidan att blir det en konflikt måste vi ta itu med den. Det går inte att fly undan som sambo.

Både Maud och Olof Steen älskar att gå på konsert, teater, bio och konstutställningar. De delade många intressen redan från början och det har svetsat dem samman och gjort livet roligare ihop.

Dessutom är de noggranna med att försöka ge den andra personen utrymme i relationen. De är två människor med olika erfarenheter och det måste finnas plats för såväl det gemensamma som för olikheterna.


- Vi tar en dag i taget
och planerar inte så mycket. Vi försöker ge varandra chansen att vara de vi är. En fördel med att bli äldre är ju just att man vågar bejaka sig själv, säger Maud Steen.

Och att flytta ihop med någon för tredje gången i livet är egentligen inte så annorlunda mot första eller andra, resonerar Olof Steen:

- Största skillnaden är att man blir mer kräsen och nogräknad. Tänker sig noga för och tar längre tid på sig att bestämma sig. Och en stor skillnad finns det ändå. Nu känner jag att "This is for life".
Gå till toppen