Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Regler: Black Jack

Vanligen används sex till åtta kortlekar som blandas samman och läggs i en speciell låda, skon, från vilken korten sedan dras. Spelarna får två kort var i given, och ges därefter om de så önskar flera kort. Även den som sköter spelet för kasinots äkning, dealern, får en egen hand (dealerhanden).

Varje deltagare spelar mot banken (dealern), inte mot de andra deltagarna. Du vinner om du på slutet har en högre hand än vad dealern har. Därvid gäller det att komma så nära summan 21 poäng som möjligt med din hand, utan att överskrida detta värde. Får du 22 poäng eller mer har du automatiskt förlorat.

Klädda kort (knektar, damer och kungar) räknas som 10 poäng var. Nummerkorten räknas efter valör - en åtta till exempel, räknas alltså som 8 poäng. Ett ess får du valfritt räkna som 1 eller 11 poäng. Bästa möjliga hand i given är ett ess plus ett kort som är värt 10 poäng: en sådan hand kallas för en Black Jack, räknas som 21 poäng och ger en vinstbonus.

Om du på slutet har en högre hand än vad dealern har vinner du lika mycket som din insats. Skulle du få en Black Jack på dina två kort i given, dvs. få ett ess samt ett kort värt 10 poäng, vinner du istället en och en halv gånger din insats (förutsatt att inte dealern också samtidigt har en Black Jack). Du får alltid behålla din insats vid vinst och vid oavgjort.

När du gjort din insats på bordet får du två kort av dealern. Dealern ger dessutom ett kort fullt öppet till sig själv. Är det kort som dealern fick (uppkortet) inte ett ess eller ett som är värt 10 poäng, inträffar följande:


Har du fått en Black Jack
i given (alltså ett ess samt ett annat kort värt 10 poäng på dina två första kort) får du genast betalt av dealern och vinner en och en halv gånger din insats.

Om du inte har fått en Black Jack får du antingen stå nöjd/stanna (stand, avstå från att ta fler kort) eller ta kort (draw eller hit). Om du önskar ta kort begär du ett i taget, så många du vill tills du antingen bestämmer dig för att stå nöjd eller tills du får "för mycket" (22 eller fler poäng sammanlagt på dina kort; även kallat att bli tjock). Får du "för mycket", har du genast förlorat din insats.

Skulle du när du tar kort komma upp i exakt 21 poäng, räknas inte detta som en Black Jack. Stannar du blir det dealerns tur. För dealerns agerande gäller strikta regler. Så länge dealern har summan 16 eller mindre måste han ta ytterligare ett kort. Så snart dealern kommit upp i 17 eller mer, får han däremot inte ta flera kort. Skulle dealern få "för mycket" (komma upp i 22 eller fler poäng) har du genast vunnit lika mycket som din insats om du stod nöjd. Om dealern inte får "för mycket" blir det visning, dvs. din hand jämförs med dealerhanden. Har du en högre hand (fler poäng) än dealern har du vunnit lika mycket som sin insats. Har du däremot en lägre hand än dealern har du förlorat din insats. Har du exakt lika hög hand som dealern blir det oavgjort (stand off eller push). Då får du tillbaka din insats och har varken vunnit eller förlorat. Även om dealern kommer upp i 21 poäng när han tar kort, förlorar han mot en Black Jack: en Black Jack räknas alltid som den högsta möjliga handen.


Extraregel 1: Försäkring

Om dealerns första kort (uppkortet) är ett ess, kommer dealern att få en Black Jack om hans/hennes nästa kort visar sig vara ett kort värt 10 poäng. Är uppkortet ett ess kan du därför om du vill försäkra dig mot möjligheten att dealern får en Black Jack. Detta gör du genom att placera ännu en insats, exakt hälften så stor som den insats du gjorde före given, framför dig men på fältet märkt "Insurance pays 2 to 1" (försäkringslinjen). Du måste inte försäkra dig mot möjligheten att dealern får en Black Jack, utan denna insats är helt frivillig. Har du fått en Black Jack i given och dealerns uppkort är ett ess, får du om du vill ge upp din hand och acceptera en vinst lika stor som din grundinsats (istället för en och en halv gånger denna). Accepterar du inte denna vinst stannar du kvar i spelet med din Black Jackhand och ser vad som händer, i och med dealerns nästa kort.

Är dealerns nästa kort en tia eller ett klätt kort, har dealern fått en Black Jack. Då vinner du dubbelt så mycket som din insats på försäkringslinjen, men förlorar i gengäld din grundinsats (om du inte själv har en Black Jack) och går därmed jämnt upp - du har alltså sammanlagt varken vunnit eller förlorat. Skulle du inte ha försäkrat dig har du förstås förlorat din grundinsats.


Skulle du själv ha en Black Jack
(och inte ha gett upp din hand och accepterat en vinst lika stor som din grundinsats), blir det blev oavgjort mellan händerna. Detta är det samma som att acceptera en vinst lika stor som grundinsatsen. I detta fall vinner du ingenting på din Black Jack, eftersom dealern också hade en. Är dealerns nästa kort däremot inte en tia eller ett klätt kort, har dealern inte fått en Black Jack, och du får som vanligt betalt en och en halv gånger din grundinsats om du har en Black Jack. Har du inte en Black Jack fortsätter spelet enligt grundreglerna ovan.


Summering:
Du vinner lika mycket som din grundinsats om Dealern får "för mycket" (22 eller högre) medan du stannar, eller om Du har en högre hand i visningen än vad dealern har, eller om Du accepterar att ge upp din Black Jack när dealerns uppkort är ett ess.

Du vinner en och en halv gånger din grundinsats om Du får en Black Jack i given och dealern inte har en Black Jack. Du förlorar din grundinsats om Dealern får en Black Jack i given och du inte har en Black Jack, eller om Du får "för mycket" (22 eller högre) när du tar flera kort, eller om Dealern har en högre hand i visningen än vad du har.

Du får din grundinsats tillbaka om Du och dealern bägge får var sin Black Jack i given, eller om Du och dealern har lika höga händer i visningen. Du vinner dubbelt så mycket som din försäkringsinsats om Dealern får en Black Jack i given Du förlorar din försäkringsinsats om Dealern inte får en Black Jack i given


Extraregel 2: Dubbling

Om summan av dina två kort i given är 9, 10 eller 11, får du om du vill dubbla din grundinsats. Detta gör du genom att skjuta fram ännu en insats, lika stor som den första. Du får därefter endast ett kort till, inte flera, varefter dealern spelar sin hand som vanligt. Om du fick summan 9 eller 10 genom att det ena kortet var ett ess, som du då använde som ett poäng, räknas detta även under resten av omgången som ett.


Extraregel 3: Delning
Om dina två första kort är av samma valör, till exempel två åttor, får du om du vill dela upp dessa två kort (göra en split) i två separata händer. Då skjuter du fram ännu en insats, lika stor som din grundinsats. Därefter får du avdealern ett nytt kort på vart och ett av de två som du delade på. Nu har du två separata händer med två kort i varje, och som du spelar enligt grundreglerna ovan. Skulle någon av dina två separata händer på nytt visa sig bestå av kort av samma valör, får du om du vill dela på den handen ännu en gång enligt ovan.

Skulle du dela på två ess får du bara ett kort till på vart och ett av essen; några fler kort får du inte ta.

Skulle du dela på två ess eller på två kort värda 10 poäng, och med det nya kortet få 21 poäng på någon av händerna, räknas den handen inte som en Black Jack, då detta inte är den ursprungliga given. Handen vinner bara lika mycket som insatsen om den på slutet visar sig vara en vinnande hand.


Extraregel 4: Tre sjuor

Om dina två första kort är sjuor och du tar ett tredje kort, som även detta är en sjua, har du genast vunnit lika mycket som din grundinsats, oberoende av vad dealern får. Detta under förutsättning att du inte valt att dela då du fick dina första två sjuor.


Källa:
Svenska Spel
Gå till toppen