Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Regler: Caribbean Stud Poker

I Caribbean Stud får såväl spelarna som dealern (den person som handhar spelet för kasinots räkning) fem kort var ur en vanlig lek med 52 kort. Inget köp förekommer. Deltagarna spelar inte mot varandra utan istället mot banken, liksom i Black Jack. För att vinna måste du alltså få en bättre pokerhand än dealern får. En annan företeelse i Caribbean Stud är den progressiva jackpotten, varigenom en bonusvinst utbetalas till speciellt bra pokerhänder. För att ha chansen till dessa bonusvinster måste du dock i förväg ha erlagt en extra insats, speciellt avsedd för jackpotten. Mer om detta under rubriken "Den progressiva jackpotten".


Den internationellt accepterade
rangordningen av de olika pokerhänderna är följande, i ordning från lägre till högre:


Fem kort vilka som helst:
Handen innehåller inte två kort av samma valör, och inte heller är alla korten i samma färg eller i följd. En sådan hand värderas efter högsta kortet, där ess räknas högst och tvåor lägst. Har både du och dealern likadana högsta kort, avgör det näst högsta kortet osv. Handen E-K-Kn-3-2 slår alltså handen E-K-10-9-8. Dealern måste minst ha ett ess och en kung, för att handen ska vara kvalificerad att öppna spelet.


Ett par:
Två kort av samma valör. Har både du och dealern ett par, vinner det högsta paret. Skulle paren vara lika, avgör det högsta sidokortet. Handen D-D-9-5-4 slår alltså handen D-D-8-7-5. Skulle högsta sidokorten vara lika avgör det näst högsta osv.


Två par:
Två olika par. Har både du och dealern två par, vinner den som har det högsta paret. Är dessa lika avgör det näst högsta paret. Skulle du och dealern bägge ha likadana två par, avgör sidokortet.


Triss (tretal):
Tre kort av samma valör. Skulle både du och dealern ha var sin triss, vinner den högsta trissen.


Straight (stege):
Fem kort i följd, t.ex. D-Kn-10-9-8. Skulle både du och dealern ha en straight, vinner den högsta straighten. Observera att i en straight får esset räknas även som lägsta kortet om man vill: 5-4-3-2-E är alltså den lägsta möjliga straighten och E-K-D-Kn-10 är den högsta.


Flush (färg):
Fem kort i samma färg. Observera att färgerna är likvärdiga i Caribbean Stud Poker. Skulle både du och dealern ha en flush, avgör det högsta kortet. Handen E-8-6-5-2 slår alltså

K-D-Kn-9-7. Skulle de högsta korten vara lika avgör näst högsta kortet osv.


Kåk (full hand eller fullt hus):
En triss samt ett par. Skulle både du och dealern ha var sin kåk vinner den högsta trissen.


Fyrtal:
Fyra kort av samma valör. Skulle både du och dealern ha var sitt fyrtal vinner det högsta av dem.


Straight flush:
Fem kort i följd och i samma färg. Liksom med en straight får du räkna esset som lägsta kort.


Royal straight flush:
Den högsta möjliga handen i poker, E-K-D-Kn-10 i samma färg. Observera ännu en gång att färgerna är likvärdiga i Caribbean Stud Poker: en royal straight flush i hjärter är alltså inte högre än en royal i någon annan färg.


Det första du gör är att placera en Ante-insats på motsvarande fält på bordet. Därefter får både du och dealern fem kort var. Spelarna får sina fem kort mörkt (dvs. med baksidan uppåt), och det är inte tillåtet att visa dem för någon annan. Däremot får du förstås titta på dem själv. Du får inte heller berätta för någon annan vilka kort du har fått. Dealern ger fem kort till sig själv, fyra mörkt och ett öppet, så att alla kan se det. Därefter måste du bestämma dig för om du vill lägga dig, eller om du vill vara kvar i spelet.

Om du bedömer att din egen hand sannolikt är chanslös mot dealerns hand lägger du dig. Du lägger då ned korten mörkt bredvid din Ante-insats, och har därmed förlorat denna. Given är då över för din del. Om du istället anser dig ha en chans att slå dealerns hand och därför vill vara kvar i spelet måste du lägga ännu en insats, din Bet-insats. Denna ska vara exakt dubbelt så stor som din Ante-insats, och du placerar den på fältet märkt BET framför dig och lägger ned korten mörkt under insatsen. Därefter vänder dealern upp sina kort och visar dem.

Har dealern inte minst ett ess plus en kung, eller ett par eller högre, är hans hand inte kvalificerad och han kan inte öppna spelet. Har du gjort en Bet-insats återgår den då till dig, och har varken vunnit eller förlorat. På din Ante-insats vinner du jämna pengar, oavsett vad du har för kort på handen. Har dealern däremot minst ett ess plus en kung, eller ett par eller högre, är hans hand kvalificerad och han kan öppna spelet. Din hand jämförs då med dealerhanden. Har du en sämre hand än vad dealern har förlorar du både din Ante-insats och din Bet-insats.

Har du en exakt lika hög hand som vad dealern har (ovanligt!), får du tillbaka bägge dessa insatser och har varken vunnit eller förlorat.

Har du en högre hand än vad dealern har vinner du jämna pengar på din Ante-insats, medan du på din Bet-insats vinner enligt utbetalningsoddset för den hand du har - se nedan. Så snart alla vinster utbetalats och förlorande insatser inkasserats sker nästa giv, på samma sätt som ovan.


En i förväg fastslagen
storlek på de insatser som ska göras vid bordet gäller. Dessa belopp anges på en speciell skylt vid bordet.

Är dealerns hand kvalificerad och du har en högre hand än dealern, vinner du enligt nedanstående skala:

Om du har par eller lägre: Lika mycket som din Bet-insats

Om du har två par: 2 gånger din Bet-insats

Om du har en triss: 3 gånger din Bet-insats

Om du har en straight: 4 gånger din Bet-insats

Om du har en flush: 5 gånger din Bet-insats

Om du har en kåk: 7 gånger din Bet-insats

Om du har ett fyrtal: 20 gånger din Bet-insats

Om du har en straight flush: 50 gånger din Bet-insats

Om du har en royal straight flush: 100 gånger din Bet-insats


I Caribbean Stud
har du chansen att vinna en progressiv jackpot, eller en del av den. Den progressiva jackpotten medger en extra bonusutbetalning för höga pokerhänder, utöver vinstutbetalningarna enligt skalan ovan.

För att få denna bonusutbetalning måste du dock i den given i förväg ha gjort en extra insats, avsedd för just jackpotten. Dessa extra insatser "läggs på hög" och får jackpotten att växa till sig ända tills den utfaller till en spelare som får en royal straight flush, men minskas kontinuerligt med de bonusar som utfaller för färg och högre under tiden. När royal straight flush-jackpot utfallit, börjar jackpotten om från ett fastställt minimibelopp, och får på nytt växa till sig genom de extra insatser som görs ända tills den utfaller nästa gång, osv.

En spelare som har erlagt denna insats och får en tillräckligt hög hand får betalt enligt följande skala:

För en flush: 200 kronor

För en kåk: 400 kronor

För ett fyrtal: 2000 kronor

För en straight flush: 10% av jackpotten

För en royal straight flush: Hela jackpotten just då, dock minst 40.000 kr

Bonusutbetalningen ur jackpotten ges oavsett om dealerns hand är kvalificerad eller inte i den given. Skulle en straight flush och en royal straight flush inträffa i samma giv, ska bonusen för straight flushen betalas först.

En spelare som får någon av ovanstående händer men som inte i den given har gjort den extra insatsen för den progressiva jackpotten, får förstås ingen bonusutbetalning.


Källa:
Svenska Spel
Gå till toppen