Världen

Fyra erkänner mord på kappseglare

En av de största seglarprofilerna någonsin är död. 53-årige nyzeeländaren sir Peter Blake var ute på en expedition i Amazonas när han och besättningen attackerades av brasilianska flodpirater i onsdags natt. Blake sköts ihjäl med två skott sedan han försökt skydda sin besättning. Dagen efter uppgav polis i Brasilien att fyra män erkänt överfallet och mordet.

Peter Blake. Foto: AP
MALMÖ/STOCKHOLM
. .Enligt polisen hävdar de fyra att de skjutit i självförsvar och att det aldrig var meningen att rånet skulle sluta i ett mord.

Blake och hans besättning låg och sov ombord på Seamaster när rånarna slog till. Tre av dem är redan tidigare dömda för överfall, rån och narkotikabrott.

Beskedet om Blakes död slog ned som en bomb hemma i Nya Zeeland. Premiärminister Helen Clark uttalade sin djupa sorg och överallt i landet vajade flaggor på halv stång.


I Blakes hemstad
Nelson lades en minnesbok ut i stadshuset för att ge invånarna möjlighet att ge beklaga sorgen. Boken sänds senare till Blakes fru och två barn, uppger The Evening Post i Wellington.

Även besättningarna i Volvo Ocean Race som just nu vilar ut efter andra etappen chockades av dödsbudet.

- En fantastisk personlighet och en otrolig ledargestalt, säger seglarveteranen Roger Nilsson till Kvällsposten. En kille jag alltid sett upp till precis som alla andra gjort.

Peter Blake vann Whitbread-seglingarna 1989. Både 1995 och 2000 tog han hem segern i America's Cup. Själv värderade han segern i The Jules Verne Trophy som den största. Peter Blake blev då först i världen med att i en katamaran segla jorden runt på mindre än 80 dagar.


Genom sina segrar
blev Peter Blake en nationalhjälte i Nya Zeeland i klass med Sir Edmund Hilary, den förste som besteg Mount Everest. Och precis som Hilary adlades Peter Blake för sina insatser. Det var han som förde fram Nya Zeeland till en topposition inom seglingen.

Efter att ha arbetat för Cousteau-stiftelsen startade Peter Blake förra året expeditioner med sin båt för att utbilda människor i bland annat tredje världen om naturens och vattens ekosystem.

Mellan januari och mars i år gjorde han och besättningen en expedition till Antarktis. Även resan på Amazonas var en del av arbetet att sprida kunskap om ekosystemen.
Gå till toppen