Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bomberna föll över Slottsparken

Tidigt på morgonen den 3 oktober 1940 slog tre bomber ned och exploderade i Slottsparken.
¿ Tjugo minuter tidigare hade jag suttit på bänken som träffades av bomb nummer två. På vägen därifrån hörde jag två ordentliga smällar, berättar 83-årige Sten Runerheim, före detta chefsåklagare i Malmö.
Som väl var blev ingen skadad, tillägger han.

- H¿r, strax norr om K¿rret, f¿ll den ena bomben, ber¿ttar 83-¿rige Sten Runerheim, f¿re detta chefs¿klagare i Malm¿. Han var med n¿r ett minnesm¿rke ¿ver de dramatiska h¿ndelserna i Slottsparken 1940 invigdes p¿ tisdagen. Foto: Valentin Ogneov
MALMÖ.
För att Malmöborna ska komma ihåg de dramatiska händelserna i Slottsparken under kriget invigdes på tisdagen ett minnesmärke i form av en sten norr om det så kallade Kärret, vid stranden av stora dammen.

- Stenen markerar platsen för den stora krater som uppstod vid explosionen, förklarade stadsträdgårdsmästare Gunnar Ericson som tillsammans med biträdande stadsantikvarie Anders Reisnert höll en liten invigningsceremoni vid strandkanten.

Det var här som den ena bomben föll och slet upp ett stort hål i marken. Hålet har fyllts igen, men skador av bombsplitter kan ännu kännas på undersidan av den intilliggande parkbrons metallräcke. Faktum är att splitter från bomben for i väg ända till Regementsgatan och slog sönder fönstret i ett hus.

- Det här är den händelse i parkernas historia som vi ständigt får frågor om. Därför är det mycket trevligt att tydliggöra den här platsen, sa Gunnar Ericson.


Bomb nummer två
kreverade på kullen ett par hundra meter därifrån, på den så kallade Himlabacken. Det var där som Sten Runerheim promenerade med en flicka en kvart- tjugo minuter innan bomben exploderade. Den tredje bomben hamnade i vallgraven vid Malmöhus slott.

- Vi hade vilat oss på vägen hem från Ribershus och jag skulle följa henne genom parken. När vi skiljts åt fortsatte jag till mina föräldrar som bodde vid Folkets park. På vägen hem hörde jag först en smäll och sedan en till. Dagen efter kunde jag läsa i tidningen att det var bomber som fallit, berättar Sten Runerheim.

Men historien är inte slut där. Omkring 25 år senare var chefsåklagare Runerheim på tjänsteresa i Midhurst i södra England tillsammans med några poliser för att undersöka bedrägerier med stulna bilar. En kväll gick de till puben Cole Cellar Bar.


Det blev allsång
och Sten Runerheim tog upp engelska flygvapnets gamla kampsång som han en gång lärt sig av engelsmännen hemma i Sverige. Runerheim hade under kriget som uppgift att ta hand om engelska och amerikanska flygare som nödlandat i Sverige och kände väl till deras seder och bruk.

Följden blev att en man kom bort till den svenske åklagaren och frågade hur han lärt sig den engelska kampsången.

- Jag förklarade för honom hur det hängde ihop och han sa: "Känner ni till någon stad som heter Malmö?" Jag bor där, sa jag. Hurså? "I happened to drop three bombs on that town", jag råkade av misstag släppa tre bomber på den staden. Då sa jag att han kunde ha träffat mig också eftersom jag suttit på bänken som slogs i bitar av bomb nummer två.


Engelsmannen
, som hette George M Roscoe och var chef för IBM:s utbildning, blev så exalterad över vad han fick höra att han bjöd på champagne.

- Sedan höll vi kontakten under flera år, berättar Sten Runerheim.
Gå till toppen