Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åklagare ska granska fallet

Efter Sydsvenskans avslöjande kräver överåklagare Sven-Erik Alhem nu en åklagargranskning av Mats Svanbergs reseräkningar.

- De uppgifter som finns i Sydsvenskan ger anledning att ifrågasätta om det finns brottslighet bakom, säger Alhem.

Alhem har uppdragit åt chefsåklagare Stefan Göransson att kontakta Region Skånes kanslichef för att närmare undersöka reseräkningarna och regelverket.

- Det är ett underlag som krävs för att utreda om en förundersökning bör inledas, säger Alhem.


Enligt Alhem skulle en eventuell brottsmisstanke handla om bedrägeribrott.

- Jag kan inte läsa en sådan här artikel och bara låta det fladdra förbli. Nu måste vi inhämta grunduppgifter, säger Alhem.

I rekvisiten för bedrägeribrott krävs tre saker: uppsåt, vinning för gärningsmannen och skada för motparten.

- Om det uppsåtligen har skrivits dubbla kilometerräkningar på samma bilresa så menar jag att rekvisiten för bedrägeri är uppfyllda. I så fall har Region Skåne blivit lurat på pengar och Svanberg har gjort en motsvarande vinning, säger Alhem.


Mats Svanberg har nu för avsikt att betala tillbaka pengarna.

- Det saknar all betydelse för en eventuell brottsutredning om pengarna betalas tillbaka. Brottet är i så fall redan begånget, säger överåklagare Sven-Erik Alhem.
Gå till toppen