Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Politikerresor ersattes dubbelt

Mats Svanberg skrev reseräkning utan att meddela föraren, som också skrev en räkning.

Här är beviset.

Två politiker har skrivit varsin kilometerräkning för samma bilresa.

Båda har fått betalt - av skattemedel.

Sydsvenskan kunde i går avslöja att Malmös högste sjukvårdspolitiker, Mats Svanberg (m), får milersättning trots att han saknar både bil och körkort.

Svanberg har bara kunnat namnge ett fåtal av de personer som har kört honom.

En av dem är Ewa Bertzs (fp).


Bertz har helt enligt reglerna redovisat att hon hade en passagerare, Mats Svanberg.

Men det hon hittills inte har vetat är att Svanberg inte var någon passiv passagerare. Han har skrivit en egen kilometerräkning för samma resa.

- Jag hade inte en aning om att han fick ersättning. Det innebär ju att han har utnyttjat mig, säger Ewa Bertz.

Mats Svanberg hävdar att han har ersatt de personer som har skjutsat honom med bensinpengar. Ewa Bertz har dock inte fått en krona.

- Det måste ha blivit fel i just det här fallet, säger Mats Svanberg.


Enligt honom har han oftast blivit skjutsad av politiska sekreterare, personer som inte har rätt till egen milersättning eftersom de har sin anställning i Kristianstad.

- Det är oftast då jag har skrivit räkning. Det är jag som är förtroendevald och det är därför jag som har möjlighet att skriva kilometerräkningen, säger Svanberg.

Mats Svanberg erkänner att det i vissa fall har begåtts misstag. Principiellt tycker han dock att han har rätt till ersättning med 27 kronor per mil.


År 2000 tjänade du 593 400. Behöver du bilpengarna?

- Det förstår jag inte varför du säger så. Jag vet inte hur du gör när du reser i tjänsten? Tar inte du betalt för det då? Har man resor i tjänsten så är man berättigad till ersättning för de resorna. Det har väl ingenting att göra med vilket arvode man har.


Men har du verkligen haft kostnader för bilresorna?

- Har jag tagit upp dem så har jag ju kostnad för dem, naturligtvis. Hur man än vänder och vrider på det så kan jag inte inställa mig gratis.


Hur ser du på moralen och etiken?

- Jag kan förstå frågan. Det framstår som uppseendeväckande att någon som är körkortslös kan få körersättning. Men det visar sig att reglerna inte är så entydiga.


Enligt Skattemyndigheten ska man ha bil för att få milersättning. Kommentar?

- Det är möjligt. Det blir i så fall mitt problem.

Mats Svanberg uppger sig vara beredd att betala tillbaka all milersättning i avvaktan på en utredning av ärendet i Region Skånes arvodeskommitté.

Enligt uppgifter till Sydsvenskan har han sedan 1999 fått en milersättning på närmare 30 000 kronor.


Fotnot.
Sydsvenskan har förgäves sökt flera av de personer som enligt Mats Svanberg har suttit vid ratten.
FAKTA/Mats Svanberg
Namn: Mats Svanberg.
Bor: Centrala Malmö.
Inkomst: 593 400 (taxeringsåret 2001).
Politiska uppdrag: Ordförande i Sydvästra sjukvårdsdistriktet, ledamot av Malmö kommunfullmäktige, vice ordförande i polisnämnden i Malmö, ledamot av regionfullmäktige, ersättare i regionstyrelsen, ledamot i MKB:s styrelse, ombud i kommunförbundet.
Gå till toppen