Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Ny skola vilar på fyra hörnpelare

Stor skola eller liten? Vanlig utbildning eller ovanlig? Snart är det dags att välja gymnasieskola. Sydsvenskan har idag besökt Lars-Erik Larsson-gymnasiet där eleverna kombinerar naturvetenskap med musik, sång och dans.

Minna Sakaria stämmer fiolen inför lektionen med skolans symfoniorkester. Foto: Ingemar D Kristiansen


Falsksjungare har inget på nystartade Lars-Erik Larsson-gymnasiet att göra.

Men bedöms din röst ha utvecklingsmöjligheter, då har du en chans att komma in.

- Först tänkte jag: "blä för körsång". Men det är faktiskt riktigt kul, säger Daniel Hanson, från Eslöv.

Han är en av de 48 elever som pluggar på gymnasieskolan där naturvetenskap kombineras med musik. Hans entusiasm över skolan går inte att ta miste på:

- Jag kan ju bli vad som helst efter att ha gått här. Jurist eller musiker. Och lärarna här är schyssta. De peppar oss hela tiden. Känner du dig trött får du en klapp på axeln och ett "kom igen nu", säger han och sätter sig sedan vid trummorna.


Klasskompisen Helene Thiman från Kristianstad instämmer. Elevantalet är visserligen inte stort:

- Men gemenskapen här är grym, säger hon.

För henne var valet av Lars-Erik Larsson-gymnasiet självklart, trots att hon måste åka tåg varje dag från Kristianstad.

- Jag har ju alltid velat gå i en musikklass.

Toner från fyra flöjter letar sig ut från ett klassrum, ett källarrum i Folkets Hus. I rummet intill repar storbandet för fullt.

Lokalerna är tillfälliga och skolledningen med Eva Bohlin i täten söker därför med ljus och lykta efter nya. Förhandlingar med Kulturen om att få använda Weibullska huset som skola pågår.

- Men om det verkligen blir där skolan kommer att hålla till i framtiden är högst osäkert, säger Eva Bohlin.


Larssongymnasiet vilar påfyra hörnpelare: naturvetenskap, språk, musik och fysisk aktivitet. Blir eleverna trötta under kemilektionerna, som hålls på Kemicentrum, avbryter kemiläraren Örjan Rask lektionerna och låter eleverna sjunga fyrstämmigt.

- Det är nyttigt att växla mellan de olika hjärnhalvorna, säger han.

Regelbunden fysisk träning är också bra för det teoretiska tänkandet och därför får eleverna årskort på Gerdahallen där minst två timmar i veckan ska ägnas åt träning. Eleverna har också dans (jazz, stepp, hiphop) en gång i veckan.

För att komma in på skolan måste eleverna göra ett inträdesprov och visa kunskap på något instrument, hit räknas också sång. Sju eller åtta sökande bommade det musikaliska testet inför skolstarten i höstas.

Varifrån kommer eleverna?

- Från hela Skåne. De flesta har gått i kommunal musikskola. Några kommer från min egen kör, andra kommer från Karin Fagius körer, säger Eva Bohlin.

Eleverna söker inte in på sina betyg, såvida det inte väger jämt mellan två eleverna. Men snittet på de antagnas betyg är högt, 280 poäng av 320 möjliga.

- Det är högt, men det är det på alla naturvetenskapliga program, säger Charlotta Nord, lärare i svenska och franska.
FAKTA/Lars-Erik Larsson-gymnasiet
Grundat: Höstterminen 2001
Rektor: Eva Bohlin
Elevantal: 48 i år. Fullt utbyggd kan skolan ha 180 elever.
Lärartäthet: Tio lärare, alltså ungefär en lärare på fem elever. Därtill har skolan 4 ensemblelärare som tjänstgör en gång i veckan.
Program: Naturvetenskap med musik.
Gå till toppen