Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Krig och kärlek för magstarkt för sjukhusen

Region Skåne har konst för över tio miljoner kronor, men 250 av tavlorna vågar man inte visa.

LANDSKRONA. En naken kvinna. Påven i färd med att kyssa en kvinnas ben. Ett demonstrationståg på 1 maj med röda fanor. En bunt militärer på vakt utanför LO-borgen. Svartvit grafik. Eller en alltför mörk teckning av Sven Erixson.


Det är bara några av de svårplacerade motiven på Region Skånes cirka tusen ohängda tavlor i konstlagret vid sjukhuset i Landskrona.

Härifrån kan konst beställas till hängning i sjukvårdsmiljö i hela länet. Men bland konsten finns cirka 250 verk, som nästan ingen vågar hänga upp av risk för att väcka anstöt eller störa gängse moraliska värderingar.

- Den här är ett sådant exempel, säger kultursekreterare Jan Stenfell och visar "Vaknat" av Jussi Taipaleenmäki med en nymornad försmådd yngling i en säng och en yppig kvinna utan kläder bredvid.

- Om vi hade hängt upp den på sjukhus skulle vi säkert få starka reaktioner, säger Olle Lindqvist, konsult, som tillsammans med kollegan Kerstin Wellbro ansvarar för konsten, även ohängda tavlor.


- Tveksamt, den kan väcka anstöt, säger konsulten Olle Lindqvist om Ole Ahlbergs bild av påven som kysser en kvinnas ben. Foto: Bonny Håkansson.

- Vi får ofta reaktioner på konsten, mest positiva. Bilder är bra för själen, säger Lindqvist, själv artist och representerad i konstsamlingen.

Det mesta av det han kallar politiskt måleri från 1970-talet finns nu inte längre på sjukhusen. Starka bilder av Jacques Zadig, Bengt Böckman eller Jerry Nordström går inte hem.

- De passar inte in i miljön längre. Vi kan inte ha bilder av folk som ligger ihjälslagna på marken på ett sjukhus, säger Lindqvist.

Sådan konst kan möjligen duga på kanslier eller i politiska möteslokaler, där det också kan gå hett till.


Konst med vågat, makabert, dystert eller starkt politiskt budskap är inte tabu. Men den hängs inte upp, för att undvika konflikter.

- Folk skulle helt enkelt ta ned den från väggarna, säger Jan Stenfell.

Ändå har konsten köpts av politiskt valda råd. Eller så har den donerats av rika familjer. Eller skänkts till sjukhusen av tacksamma patienter.

Det nya storlandstinget förvaltar konst med inköpsvärde på över tio miljoner kronor. De flesta av de 28 000 tavlorna finns på sjukhus och kontor.


Men omkring tusen tavlor står oexponerade på hyllor i Landskrona. Besökarna får bläddra försiktigt för att få en skymt.

Konsten kan beställas av sjukhusledningen. Om den gillar bilden, och vågar ta hem även de tavlor som sticker ut.

Men det kan snart bli lättare att välja konst. Vid ett möte i kulturnämnden 3 mars ska Jan Stenfell föreslå att varje vårdavdelning utser konstråd.

Dessa kan sedan i Landskrona välja nya verk, som då kommer att hängas upp på en utställning i konstlagret för att enklare kunna beskådas. Därmed underlättas spridning och urval av konsten.

Men en del konst är som förbrukningsvaror och går sönder.

- Det beror för det mesta på att de faller ner från väggen. Eller att patienterna kan råka skada tavlan, av en eller annan orsak, säger Jan Stenfell, som tidigare haft samma jobb på landstinget i Halland.

- Där fanns politiker som ansåg att vi borde köpa fler bilder med erotiska motiv. För att pigga upp både herrar och damer, säger han.
Gå till toppen