Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Falun gong - sekt eller meditationsskola?

Den kinesiska regimen tål inga konkurrenter om själarna. Därför förföljs anhängarna av falun gong skoningslöst, eftersom denna meditationsrörelse på buddhistisk grund erbjuder ett alternativ till partiets maktställning.

LUND. Aasulv Lande, professor i ekumenik och missionsvetenskap, besökte i september Peking för att gästföreläsa vid Universitetet för nationella minoriteter, med vilket Lunds universitet har god förbindelser. Lande har bott många år i Japan och är specialist på Fjärran Österns religioner. Vid universitetet som grundades av Mao Tse tung för 51 år sedan är man intresserad hur svenskarna behandlar sina nationella minoriteter och om religionen är en försonande faktor eller konfliktväckande faktor i mötet mellan kulturerna.


Falun gong betyder i ungefärlig översättning "Övning i lagens hjul".

Lagen "fa" är ett centralt buddhistiskt begrepp som kan jämföras med "tao" vägen, ett nyckelord för den kinesiska religionen taoismen. "Lun" i sin tur är ett hjul som påverkar tillvaron om det sätts i rörelse.


Falun gong påminner om tusentals andra meditationsskolor som ryms inom qigong-filosofin. Men till skillnad från dem har den en fast organisation och en karismatisk ledare, Li Hongzhi. Denne har ett enkelt ursprung som kontorist i en spannmålsfirma i provinsen Jilin i nordöstra Kina. Han är mycket tillbakadragen och har inte uttalat sig för medierna sedan 1992. Fyra år senare flyttade han till USA, där han nu bor:

- Det faktum att han nu bor i Amerika uppfattas som bevis på hans framgång, eftersom allt som är amerikanskt anses mycket positivt av dagens kineser, påpekar Lande.


Genom olika rörelser och visualiseringar anser falun gong att man kan förändra världen och därmed även Kinas politik. Den fyller också en del av det andliga vakuum som kommunismens fall som ideologi lämnat efter sig. Lande vill jämföra falun gong med Tai ping, vars grundare Hong Xiuquan ansåg sig vara en yngre broder till Jesus. Tai ping-upproret (1850-53)som också riktade sig mot Manchu-dynastin hade kunnat bli framgångsrikt om det understötts av Väst. Nu besegrades de upproriska och dynastin satt kvar till 1912.


Li Hongzhi lever troligen av medlemsavgifter och gåvor. Falun gong är organiserat i lokala grupper med ledare och medlemslistor. Den hade de första åren en oerhörd framgång men regimen drog öronen åt sig när den fick anhängare t o m i regeringskretsar.

Att ha framgång i livet är viktigt för om en kines skall ansluta sig till ett religiöst samfund. Lande träffade under sin senaste vistelse i Kina en ung kines som konverterat till kristendomen av den anledningen.

- För att bekämpa falun gong satte regimen förutom massarresteringar också in en hård propaganda, där man beskyllde rörelsen för bedrägeri av sina anhängare och för kriminalitet, säger Lande.


De studenter som Aasulv Lande kom i kontakt med verkade att ha svalt propagandan med hull och hår. En flicka frågade vad han tyckte om att Li Hongzhi uppmanade sina trogna att gå i döden:

- Jag hade lust att svara att problemet var de kinesiska myndigheternas reaktion men jag sade i stället att jag tyckte att han skulle hålla en låg profil.

Men falun gong och Dalai lama är kontroversiella ämnen i Kina och när de kom på tal översattes inte alla frågor och svar, observerade Aasulv Lande.
Gå till toppen