Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Petad moderat ryter till om "talibanstruktur"

Moderaten John-Jacob Engellau har bjudit Mats Svanberg och fullmäktigekompisarna på tröstfest i början av mars.
Han minns hur det var när telefonerna tystnade och vill ge sitt stöd i blåsvädret. Men innan Engellau börjat duka åker han själv ut ur gemenskapen liksom Boel E-dotter Stjerna och i viss mån Percy Liedholm.

MALMÖ. Det har blivit öppet bråk om moderaternas kandidatlistor.

I det förslag som ska spikas den 9 mars står Percy Liedholm som nummer ett på listan till regionfullmäktige. Men han är inte med på listan till kommunfullmäktige, trots att han varit den främste talesmannen för partiet i Malmö under många år.

Han har sagt att han vill avgå som vice ordförande i kommunstyrelsen, men avslöjar inte vad han tycker om att mista sina kommunala uppdrag helt.

- Det ska jag kommentera internt i sinom tid, säger Percy Liedholm.


Boel E-dotter Stjerna skräder däremot inte orden.

- Jag säger som Gudrun Schyman, talibanstrukturen slår igenom överallt.

Hon blev uppringd en kvart innan listan publicerades och fick veta att hon varit för stridbar.

- Herrarna tycker att jag är besvärlig. Jag kan för mycket både om hårda och mjuka frågor och jag säger vad jag tycker. Men de kunde ha talat med mig så hade jag dragit tillbaka min kandidatur och sluppit att begå offentlig harakiri, säger Boel E-dotter Stjerna.

Leif Mazetti-Nissen, som är ordförande i moderaternas nomineringskommitté, förklarar att det är flera faktorer som vägt mot Boel E-dotter Stjerna. En av de främsta är att hon var ersättare i styrelsen för Bo01, innan den byttes ut.

- Jag var skeptisk till ledningen redan från början och gav all den information jag kunde ge säger Boel E-dotter Stjerna.

Hon anklagas också för att inte ha skött sitt uppdrag som valnämndens ordförande tillräckligt objektivt.

Däremot förnekar Leif Mazetti-Nissen att Boel E-dotter Stjernas jobb skulle ha något att göra med strykningen. Hon är sexolog och har gjort kampanj för sin rådgivning i radio och på Malmöfestivalen.

- De har väl hakat upp sig på en rad i tidningen där det stod att jag tyckte att det var viktigt att informera om analsex, säger Boel E-dotter Stjerna.

- Vi lägger oss inte i de privata aspekterna, svarar Leif Mazetti-Nissen.


John-Jacob Engellau har fått veta att han stryks därför att det behövs en föryngring, men han väntar på en mer utförlig förklaring.

Han tror inte att han straffas för att han avslöjades med att ha svartjobbare i sin trädgård 1994 och han har inte slagit festplanerna ur hågen.

Frågan är om ledamoten Margareta Appel kommer på kalaset. Hon är så upprörd över strykningen av Boel E-dotter Stjerna att hon funderar på att byta parti. Hon är också sur över att hon själv bara fick stå på en lista och hävdar att Mazetti-Nissen ljög när han förklarade varför.

- Moderaterna har lång väg kvar till jämställdhet, säger Inge Garstedt som själv hamnade i toppen på alla listor, men tidigare har varit ute i kylan.

Leif Mazetti-Nissens svar på det är att nomineringskommittén består av lika många kvinnor som män.
Gå till toppen