Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Falun gong: Friskis & Falskis

Falun gongs grundare Li Hong-zhi hävdar att han besitter gudomliga krafter, att utomjordingar styr vetenskapsmännen på jorden och att illusionisten David Copperfield är en kraftfull magiker som verkligen kan flyga och gå genom väggar.

Enligt Li Hongzhi håller världen på att ruttna på grund av rasblandning, modern kultur och "störningar" som homosexualitet. Med löften om evig ungdom, övernaturliga krafter och botemedel mot cancer har han samlat miljoner lärjungar omkring sig, framför allt i Kina.

4De fruktansvärda förföljelserna av kinesiska falun gong-anhängare har med all rätt väckt avsky och protester även i Sverige. Kinas regering har stämplat falun gong som en "ond kult" och startat en utrotningskampanj, som har lett till att tusentals falung gong-anhängare sitter i arbetsläger och mer än 350 i fängelse, varav många utsätts för tortyr eller till och med dödas.


Men i Sverige har ytterst få gjort en närmare granskning av falun gongs budskap. I massmedierna kallas falun gong ständigt för en "meditationsrörelse" eller "gymnastikrörelse", vilket ger intryck av att den kinesiska regimen förföljer en inhemsk variant av Friskis & Svettis. Den svenska falun gong-rörelsen har bara några hundra medlemmar, men har fått stor uppmärksamhet, senast i veckan då tre svenska falun gong-utövare släpptes efter tre dygn i kinesisk fångenskap. TT skrev att falun gong handlar om "meditation och traditionell kinesisk gymnastik som grund för fysisk och psykisk hälsa". I Sydsvenskan hävdade falun gong-informatören Janette Wästila att "falun gong är varken politik eller religion, snarare yogaliknande meditation och gymnastik".

Genom att den fredliga falun gong-rörelsen förföljs av en paranoid och totalitär kommunistregim får man lätt uppfattningen att falun gong är en sund motståndsrörelse. Men det är en farlig tankevurpa att fiendens fiende med nödvändighet är en vän till den fria, demokratiska världen.

Falun gongs skyltfönster är de gracila meditationsrörelserna, som liknar qi gong eller tai chi. Men kroppsrörelserna är bara toppen på isberget av en fundamentalistisk religionsrörelse med enorma metafysiska anspråk.

Qi gong-läraren Li Hongzhi började lära ut sin egen version falun gong i Kina 1992. Rörelsen växte lavinartat, började snart motarbetas av myndigheterna, och 1998 flyttade Hongzhi permanent till USA.


Det räcker att läsa mästaren Hongzhis böcker och föreläsningar för att få en klar bild av rörelsens religions- och sektstruktur. Redan i förordet till nybörjarboken "Falun Gong - Principles and Exercises for Perfect Health and Enlightenment" hävdar Hongzhi att hans lära är den enda som kan "fullständigt förklara människan, de olika dimensionerna av materiell existens, livet och hela universum". Han lovar att hans lärjungar ska befrias från alla sjukdomar, få evig ungdom och mängder av övernaturliga förmågor. Till exempel ska lärjungarna få röntgensyn, kraft att bota sjukdomar, förmåga att se in i framtiden, läsa tankar och utveckla ett tredje öga i pannan. Medlet är de fem meditationsövningarna i falun gong och Hongzhis huvudverk "Zhuan Falun". Boken är "allsmäktig, omnipotent" och kan lösa alla problem. Lärjungarna uppmanas att "kultivera" sig själva och förbättra sin karaktär genom att sträva efter principerna Sanning - Godhet - Tålamod (Zhen Shan Ren). Genom att kultivera sig uppnår lärjungarna högre nivåer och samlar ihop högenergimateria (gong). "Kultivering av kroppen ändrar fundamentalt den mänskliga kroppens molekylära beståndsdelar. Genom att ersätta cellernas delar med högenergimateria förvandlas människans kropp till en kropp gjord av materia från andra dimensioner. Resultatet är att man förblir ung för evigt".


En paradox i falun gong är att alla övningar, all kultivering ska ge utövaren gudomliga krafter. Men de övernaturliga förmågorna får aldrig visas upp offentligt. Bland religiösa bluffmakare är detta en flitigt använd formel: lämna fagra löften, men hänvisa till en helig paragraf som hindrar dig från att bevisa dina påståenden.

På samma sätt lovar Hongzhi att hans lärjungar ska bli helt fria från sjukdomar, och att många har botats från cancer och andra dödliga sjukdomstillstånd. De cancersjuka lärjungar som dör när de börjar med falun gong och slutar med sin medicinska behandling avfärdar Hongzhi med att de inte har varit tillräckligt duktiga falun gong-utövare, eftersom de fortsatte att klamra sig fast vid sjukdomen.

Hongzhi nämner bara ett konkret exempel på en person som har övernaturliga förmågor, nämligen trollkonstnären David Copperfield. Enligt Li Hongzhi är Copperfield en kraftfull magiker, som utövar den västerländska formen av qi gong och verkligen kan levitera och gå rakt igenom Kinesiska muren.

Ingen annan än Li Hongzhi får lära ut falun gong och ingen annan får ta betalt för kurser eller böcker. Därför rekommenderar den svenska falun gong-rörelsen att nybörjare deltar i en niodagars videoföreläsning, där mästaren Hongzhi själv berättar om Läran. Li Hongzhi kräver att hans lärjungar ska vara bokstavstroende: ingen får ändra på läran eller ifrågasätta hans böcker, för då kommer Hongzhi att ta Kraften ifrån dem.


Stora delar av Li Hongzhis lära är ett hopkok av österländskt allmängods om karma, Buddha, Dao, energifält och olika dimensioner. Men de universella dygderna Sanning - Godhet - Tålamod förvandlas till tomma slagord när de används av en rörelse som predikar vidskepelse och en skrämmande intolerans mot fritt tänkande hos lärjungarna.

Li Hongzhi är synnerligen reaktionär och hävdar att människans moraliska måttstock aldrig kan ändras. "För närvarande är de mänskliga kulturerna fördärvade - de är en smutsig kombination av alla sorter och mänskliga raser blandas mer och mer". Han talar också om att "störningar som homosexualitet, den sexuella frigörelsen, drogmissbruk, kaos, med mera har dykt upp".

Lärjungarnas kultivering och förbättring av sin egen moral är inte till för att förbättra medmänniskorna eller världen i stort - utan ett medel för att den enskilde lärjungen ska uppnå högre stadier och bli räddad.

Hongzhi hånar den moderna vetenskapen, men hänvisar ändå hela tiden till påstådda vetenskapliga fakta som bevis. Naturligtvis nämner Li Hongzhi inte några källor, men i sitt generalangrepp på evolutionsteorin hävdar han till exempel att det finns:


* vackert uthuggna städer på oceanernas bottnar, som är tiotals miljoner år gamla.

* forntida konst, 100 miljoner år gammal, som är artistiskt överlägsen dagens kultur.

Rymdmänniskor är också ett återkommande tema i Hongzhis lära.

* en intervju för Time berättar Li Hongzhi att utomjordingar håller på att invadera världen. Utomjordingarna har introducerat all modern teknologi, som datorer och flygplan, för människorna. Utomjordingarnas mål är att ta över människans kropp genom att klona sig själva och införa lagstiftning som förbjuder mänsklig reproduktion. Hongzhi avslöjar också att en typ av rymdvarelser "ser ut som människor, men har en näsa som är gjord av ben". Eftersom Hongzhi hävdar att han predikar den yttersta sanningen räcker det att ett enda av hans påståenden är felaktigt för att hela läran ska falla ihop som ett korthus.


Alla religiösa och filosofiska rörelser har givetvis rätt att existera och sprida sina läror, hur bisarra de än kan verka för icke-troende. Kampen för falun gong-anhängarna i Kina är en värdemätare på vår övertygelse om att alla människor har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet - även om vi inte delar deras tro. Men det innebär inte att vi okritiskt ska acceptera deras budskap. Falun gong förtjänar samma granskning som alla andra religiösa och ideologiska rörelser.


Dan Ivarsson,

- journalist Sydsvenska Dagbladet.


Petter Johansson,

- doktorand i kognitionsforskning,

Lunds universitet.


Källor:

"Falun Gong - Principles and Exercises for Perfect Health and Enlightenment (Revised edition)", Li Hongzhi (2001)

"Zhuan Falun", Li Hongzhi (2000)

"Falun Buddha Fa - Lecture at the First Conference in North America", Li Hongzhi (1998)

Time Magazine Asia (10 maj 1999)

"Dangerous Meditation - Chinas Campaign Against Falungong", Human Rights Watch (2002)

"China Human Rights Update", Human Rights Watch (15 februari 2002)

http://www.falundafa.org
Gå till toppen