Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Sista tegelbruket har slocknat

Ugnen har slocknat på Skånes sista tegelbruk: Kaniks tegelbruk i Flädie, någon kilometer från motorvägsavfarten mot Bjärred.

FLÄDIE/LOMMA. - Det är jätteledsamt. Det är ledsamt att tegelkulturen försvinner i vårt land, säger Hans Johansson, tegelmästare i fjärde generationen och tidigare fabrikschef på Kaniks tegelbruk.

Tegelbruken har varit en skånsk jätteindustri. Sedan 1850-talet har tegelarbetare slitit i 278 fabriker för att bränna skånsk lera till de tegelstenar, som Sveriges städer är byggda av. Nu finns inte ett enda skånskt tegelbruk kvar.

För drygt ett år sedan köptes Kaniks tegelbruk av den österrikiska tegeljätten Wienerberger, Europas största med sina drygt 200 fabriker.

Företaget lovade att göra en storsatsning på Kanik, som skulle trefaldiga sin produktion. Istället blev det tvärtom.

- Tegelbruket har lagts i malpåse och personalen är uppsagd. Vi har inte fått ut tillräckligt mycket tegel på marknaden, vilket i sin tur beror på konjunkturen, säger Jan Dahlberg, marknadschef på Wienerberger AB i Sverige.


Hela Lomma byggdes upp runt tegelindustrin. Det första bruket byggdes 1682 och som mest fanns tio tegelbruk i Lomma kommun under 1800-talet. Den kalkrika leran som grävdes upp i Lomma brändes till gula tegelstenar, som blev samhällets signum.

Numera vill folk inte köpa det gula teglet från Kanik. Istället har tegelfabriken förvandlats till ett lager för Haga tegelbruk utanför Enköping, som företrädesvis tillverkar rött tegel.

- Det vanliga i det här läget är väl att man klankar på företaget. Men Wienerberger är väldigt oskyldiga. Marknaden har vikit kolossalt i Sverige. Vi stannade produktionen på Kanik redan vid midsommar i fjol. Företaget har verkligen försökt hålla ut och hoppats att marknaden skulle vända, säger Hans Johansson.

Förra sommaren blev det proppfullt med sju miljoner tegelstenar på Kaniks lager. Fortfarande finns nästan fyra miljoner stenar kvar. Sveriges totala tegelförbrukning är cirka 30 miljoner tegelstenar om året - lite drygt tre stenar per person.

- Detta är en trist utveckling för svensk byggnadskonst. Vi är lite av ett experimentland. Kommer det ett nytt byggmaterial så använder man gärna det i några år, så länge det är roligt. Vi hade eterniten ett par år, sedan var det plåt. Nu är det modernt att man putsar på typ frigolit, istället för att använda tegel, säger tegelmästare Hans Johansson.

- Tegel är det bästa byggnadsmaterialet, det enda som är fulast när huset är nytt och sedan bara blir vackrare med åren. Det räcker att titta på gamla kyrkor, det är ju dövackert.


FAKTA

Kaniks tegelbruk
Kaniks tegelbruk i Flädie grundades 1904 av Anders Svensson. Bruket ligger vid en stor lertäkt av extremt hög kvalitet, och placerades med egen station på järnvägslinjen Bjärred-Lund, som öppnades 1901.
Enligt Skånes Hembygdsförbund arbetade 66 man på bruket 1938, då årsproduktionen var 6 miljoner tegelstenar och 158 000 tegelrör. År 2000 brände bruket 12 miljoner tegelstenar med hjälp av en arbetsstyrka på 12 man. Namnet Kanik kommer från kanikerna, ett munkliknande sällskap med nära anknytning till Domkyrkan i Lund. Kanikerna förvaltade och brukade marken på medeltiden.
Gå till toppen