Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Många ungdomar mår dåligt av pressen från föräldrarna

Sportis har gjort en enkät bland idrottande ungdomar, för att få veta mer om deras inställning. Den visar bland annat att 52 procent av de 300 som svarade tycker att trycket från deras föräldrar är för stort. Nästan varannan av dem vill ha fräldrafritt när de tränar.

Nästan varannan (44 procent) idrottande kille och tjej vill inte ha någon förälder med vid träning och tävling.

Det visar en enkätet där över 300 idrottsungdomar svarat, ungdomar som representerar drygt 30 olika idrotter.

- Det är skrämmande uppgifter och något högre än de mätningar vi gjort med snarlika frågor, säger Göran Patriksson, professor vid institutionen för pedagogik och didaktik vid Göteborgs universitet.

För närvarande håller han bland annat på med en omfattande studie av föräldrapress inom barn- och ungdomsidrott.

Frågeställningarna i Sportisenkäten till föräldrars engagemang inom ungdomsidrotten var:

Bör träningarna vara föräldrafria?

Ja, svarade 44 procent.

Upplever du att föräldrarna pushar dig för mycket i ditt idrottande?

48 procent upplevde det så.

Tycker du att föräldratrycket är för stort?

52 procent upplevde det någon gång.

- Känslan av någon form av obehag finns där, men den är väldigt svår att mäta, säger Göran Patriksson.

Sportisungdomarna fick också frågan om föräldrarna visade ett bra engagemang.


Två av tre tyckte det var så. En tredjedel tvekade.

- Föräldrarna gör mest skada tätt inpå sina barn. Det finns ju ofta inga alternativ till att köra barnen till träning och match, de flesta föräldrar tycker ju även det är roligt. Men ibland framskymtar det i våra undersökningar att barnen upplever olustkänslor och det som pinsamt när engagemanget blir för stort.

- Sportisenkäten understryker att föräldratrycket är ett problem, långt större än vi trott, ett komplext fenomen som inträffar av många olika anledningar.

- Generellt sett kan man säga att en femtedel av idrottsungdomarna känner sig för hårt pressade på olika sätt. Tre procent upplever en mycket hög grad av föräldrapress, säger Göran Patriksson.

Föräldrar ser ofta inte sina egna brister, men har gärna synpunkter på andra föräldrar.

- Våra undersökningar visar att hälften av föräldrarna tycker att en annan förälder pressar på för mycket.

Företeelsen är inte ny, och i USA har den redan fått ett namn, "parental rage", i sin mest skrämmande form.


I januari kom en dom i en uppmärksammad rättegång där en hockeypappa misshandlade en annan förälder till döds i ett bråk på läktaren när deras söner tränade. Pappan fick sex till tio års fängelse för dråp.

Fallet har varit mycket uppmärksammat i USA och är ett exempel på det tilltagande föräldravåldet inom idrotten. På en del håll har man tvingats att förbjuda föräldrar att närvara vid skolmatcher bland annat.

- Vi i Sverige är en bit från USA gudskelov. Men vi måste ta alla signaler på allvar, säger Göran Patriksson.


Det handlar inte om en vetenskapligt byggd undersökning, utan om just en enkät. Barn och ungdomar skickade in en kupong eller svarade på ett formulär på Internet. Via ungdomarna i vårt Sportisråd sökte vi också upp ett stort antal ungdomar och bad dem fylla i sina svar.

Grunden blev god, vi fick in över 300 svar. Många förväntade, men några alarmerande. De närmaste veckorna får ni svaren här på Sportis.
Gå till toppen