Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ilska efter militär debattartikel

Brigadgeneral skickade upprört e-postbrev från örsvarsdepartementet till ställföreträdande ÖB, men menar att brevet var privat.

Det stormar bland landets högsta militärer. För några veckor sedan publicerade tio höga militärer, nuvarande och före detta överstar och generaler, en debattartikel i Dagens Nyheter.

I artikeln kritiserade de bland annat bristen på tydliga visioner för framtidens försvar, att försvarsmateriel beställts efter behov som rådde under kalla kriget och som därför blivit så stora och dyra att de nu stoppar övningsverksamheten.

Dessutom hävdar artikelförfattarna att försvarets omfattande nedläggningar inte resulterade i det förväntade sparmålet vilket också drabbat övningsverksamheten ute på kvarvarande militära förband.


Brigadgeneral Michael Moore, en av de högsta militära rådgivarna på Försvarsdepartementet, reagerade mycket starkt på artikeln och skrev ett upprört brev till landets näst högste militär, ställföreträdande ÖB Hans Berndtson, och till generalmajor Johan Kihl.

"Man kan ju inte 'sparka' dem (men jag erkänner att jag personligen tycker att de ska överväga sitt ansvar?)", skriver Moore i sitt e-postbrev som Sydsvenskan läst.

- Jag uppfattade Michael Moores e-post som mycket, mycket privat, säger Hans Berndtson.

Men Michael Moore sände sitt e-postbrev från Försvarsdepartementets e-postadress och skickade det till Hans Berndtsons arbete. Det utgående brevet har inte diarieförts på Försvarsdepartementet.

- Jag har inte diariefört det, det gör normalt min sekreterare, säger Hans Berndtson, men säger samtidigt att han inte vet om hon gjort det.

Michael Moore betonar att hans brev är personligt och att han skickat det till personen Hans Berndtson, inte till Hans Berndtson som ställföreträdande ÖB.


Men om en general som arbetar på försvarsdepartementet skickar ett brev till en annan, högre, general på det militära högkvarteter i sitt arbete, blir det då inte ett formellt brev?

- Nej, det tänkte jag inte på, det var ett personligt brev, säger Michael Moore.

Några dagar efter debattartikeln frågade Sydsvenskan sagde Moore om han skrivit något brev eller på något annat sätt uttryckt sina åsikter till ÖB.

Då svarade Michael Moore nej och han vidhåller i dag att han den gången svarade helt korrekt och att han inte ljög.

- Jag har inte skrivit till ÖB utan jag skrev ett personligt brev till Hans Berndtson, inte till Hans Berndtson ställföreträdande ÖB, säger Michael Moore.

Förutom att ifrågasätta artikelförfattarna skriver Michael Moore även att "nu befordras eller ges nya, viktiga befattningar till chefer utan att viljan/förmågan att driva reformer vägs in tillräckligt mycket".


Hans Berndtson hävdar att "risken är minimal" för att artikeln ska påverka framtida befordringar.

Michael Moore vidhåller att artikelförfattarna har misslett både anställda och värnpliktiga.

- Ja, det har de gjort å det grövsta och de har även gjort om sanningen, säger Moore.

Menar du att de ljuger?

- Nej det säger jag inte, säger han.

Sex av de som undertecknat artiklarna, de som är aktiva i försvaret i dag, kallades också till ÖB tio dagar senare.

En av dem som var med är överste Anders Brännström, chef på Fältjägarregementet I 5 i Östersund.

- ÖB började med att säga att han var besviken på att vi skrivit artikeln. Men sedan utvecklade sig mötet till något väldigt positivt och ÖB förklarade att han hade fullständigt förtroende för oss. Jag fick från mötet både glad och nöjd, säger Brännström.


Överste Anders Emanuelson, chef på P 7 på Revinge, var en av artikelförfattarna och var också kallad till ÖB men kunde inte vara med på mötet eftersom han var på väg till Österrike.

- Jag är oerhört frustrerad och störd och jävligt irriterad över att någon kan ifrågasätta min lojalitet. En god soldat anmäler om något inte är som det ska och det är vad jag har gjort, säger Emanuelson.

Han säger också att det blivit mycket lägre i tak inom försvaret i dag.

Och han får medhåll av Gustaf Welin, generallöjtnant och tidigare militärbefälhavare i gamla milo Syd.

- Det var betydligt högre i tak tidigare, de verkar nästan desperata, säger Welin.
Gå till toppen