Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Hopp om nytt liv för Blåtand

Efter att ha slagits mot kunders tvivel och spruckna IT-bubblor börjar det nu lossna för den trådlösa tekniken.

HANNOVER. Efter en svår barndom börjar det lossna för Blåtand, tekniken som ska riva sladdarna och släppa loss den trådlösa världen.

- Visst har vi känt av uppförsbacken, medger Johan Åkesson, marknadschef för blåtandsdelen inom Ericsson i Lund, Ericsson Technology Licensing.

- Men nu börjar det rulla.

Det märks på datormässan Cebit i Hannover, där man kan hitta blåtandsprylar litet till höger och vänster. Den trådlösa tekniken används för sladdlösa skrivare, sladdlösa hörlurar till mobilen och sladdlös processtyrning i industrin.

Men det är fortfarande långt till Ericssons egen vision, att blåtandstekniken ska finnas överallt där det finns elektronik. I stället har den nya tekniken fått slåss mot liknande tekniker, kunders tvivel och spruckna IT-bubblor.

- Det blev inte den boom som vi först trodde, säger Johan Åkesson.

- Men blåtandstekniken har fått fäste.


Tekniken presenterades 1998 av Ericsson i Lund. Företaget ville med enkel radioteknik få bort alla sladdar i dagens elektronikvärld. Med blåtand, eller Bluetooth på engelska, ska all data enkelt kunna överföras trådlöst.

Entusiasterna i Lund har dock mer kommit att brottats med tvivlare än anhängare. Visst, tekniken fungerar, men den har varit på tok för dyr. Och har det inte varit priset man gruffat om, så har det varit störningar.


Blåtand utnyttjar ett litet, fritt frekvensområde kring 2,4 GHz. Och eftersom det är fritt, så finns alla andra där samtidigt: trådlösa nätverk typ wlan, radiostyrda prylar, enkla walkie talkies och portöppnare till garaget. Vilket lätt skapar en soppa av störande signaler.

Alla problem fick tunga partners som Intel och Microsoft att inta en avvaktande hållning. Microsoft tog exempelvis aldrig med stöd för blåtand när man släppte nya Windows XP. Först till sommar, när XP uppgraderas, kommer det att enkelt gå att koppla in blåtandsprylar på en Windows-pc.

Som om det inte vore nog.

Ovanpå allt kom ekonomiska smällar för hela Ericsson, som tvingats ta till tuffa sparkrav.

Blåtandslägret har dock träget strävat vidare. Och nu börjar det lossa, om man ska tro Johan Åkesson på Ericsson.

- Vi har tagit fram ett nytt chips, som bara kostar hälften så mycket.

- Störningar är man på väg att lösa genom att olika tekniker tilldelas olika kanaler inom frekvensområdet.


Allt som återstår är då bara att tron på det trådlösa IT-samhället återvänder, så att det säljs fler mobiltelefoner, fler handdatorer, fler fickskrivare och fler digitala kameror.

Alla dessa prylar måste ju kunna prata med varandra och då kan Ericssons dröm bli verklighet: att blåtand ska finnas i så många elektroniska konsumentprylar som möjligt.
Gå till toppen