Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bernadottes första steg kartlagda

När minnesmärket över kronprins Karl Johans landstigning i Helsingborg 1810 invigdes 1843 var det Helsingborgs första exempel på offentlig utsmyckning.

Om stenen som flyttats några gånger innan den placerades på Helsingörskajen ovanför Bernadottetrappan har museirådet Torkel Eriksson i Helsingborg skrivit en liten bok.

Eriksson har också varit antikvarisk kontrollant vid restaureringsarbetena på minnesstenen.

Stenen påminner om hur en fattig advokatson från Pau i Sydfrankrike gjorde karriär i franska armén och blev en av Napoleons marskalkar. Som sådan valdes han till att efterträda den barnlöse kungen Karl XIII av riksdagen i Örebro 1810. Sannolikt hoppades ledamöterna på att den franske krigaren skulle kunna återerövra Finland, som gått förlorat i kriget med Ryssland 1809. Den nye kronprinsen som inte kände någon historisk samhörighet med Finland, föredrog istället att erövra Norge, som blev förenat i union med Sverige fram till 1905.


Under färden till sitt nya hemland gjorde kronprinsen ett uppehåll i Helsingör, där han övergick till den lutherska läran, vilket var ett krav för att bli svensk kronprins. Han förklarade då i svenska konsulatets paradvåning på Stengade 45 i Helsingör (huset finns fortfarande kvar) att han redan under sin tid som generalguvernör i Tyskland känt sig dragen till den evangeliska läran.

Den 20 oktober 1810 for så Bernadotte och hans svit över Sundet till Helsingborg, där man landade vid den skeppsbrygga som uppförts 1764-66.


Sommaren 1832 stod en ny hamnanläggning färdig och den invigdes av kung Karl XIV Johan den 10 september samma år. Elva år senare restes minnesstenen över hans ankomst till Sverige. Man hade valt midsommardagen eftersom det är Johannes döparens dag. Kungens ursprungliga förnamn var ju Jean Baptiste.

Men då kunde Karl Johan inte deltaga. Följande år dog han. På dödsbädden lär han enligt uppgift ha sagt:

- Ingen har fyllt en bana liknande min.

Det sade han på franska eftersom han aldrig lärde sig sitt nya hemlands språk.
Gå till toppen