Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Svenskar deltar i terroristbekämpning

Brigadgeneral Anders Lindström och kommendörkapten Markus Grönblad blir Sveriges samverkansmän vid US Centcom i Tampa.

Två svenska officerare reser i dag till militärbasen US Centcom i Tampa för att arbeta vid USA:s internationella stab som leder det globala kriget mot terrorismen.

Officerarna ska fungera som kontakt mellan USA och Sveriges regering och försvarshögkvarter.

Om president Bushs fortsatta krig kräver svensk assistans har regeringen erbjudit USA att ställa upp med tre specialteam med experter mot NBC-krigföring.

- Regeringen har varit mycket tydlig med att man stödjer USA:s krig mot terrorismen. Det här är en följd av det, säger överstelöjtnant Anders Hedgren vid Försvarsdepartementet.

Samtidigt som USA överväger att utvidga jakten på terrorister från Afghanistan till Irak och andra länder stärker Sverige sitt engagemang i kriget mot terrorismen.

Sedan två månader har Sverige ett elitförband som ingår i den brittiskledda internationella Isaf-styrkan i Afghanistan.


Den fyrtio man starka truppen har i uppdrag att sköta kontakter mellan olika afghanska grupper och de internationella förbanden.

Nu placerar Sverige dessutom två höga officerare i hjärtat av den bas där planeringen och styrningen av kriget mot terrorismen sker: US Centcom i Tampa. Basen har länge styrt USA:s krigföring i Asien; bland annat leddes "Operation Desert Storm" mot Saddam Hussein 1991 härifrån.

Efter terrorattacken mot World Trade Center den 11 september beslutade USA att utvidga staben så att länder som ingår i George W Bushs "globala allians" mot terrorn fick skicka representanter.


Idag reser brigadgeneral Anders Lindström och kommendörkapten Markus Grönblad dit för att bli Sveriges samverkansmän.

- Vårt jobb är att förse regeringen och högkvarteret med så mycket information som möjligt. Dessutom ska vi aktivt delta i analys- och planeringsarbetet och framföra svenska synpunkter, förklarar Anders Lindström.

Enligt regeringens beslut ska svenskarna vara placerade i Tampa i minst ett halvår.

Om USA behöver ytterligare svensk hjälp i kriget i Afghanistan, eller på andra håll i världen, ska officerarna redogöra för vad Sverige kan erbjuda och framföra USA:s önskemål till regeringen.

Närmast till hands ligger de tre specialteam mot NBC-krig som Sverige har. Regeringen har redan på informella vägar erbjudit USA att ställa upp med dessa enheter.


De tre teamen består av experter knutna till FOI (Totalförsvarets forskningsinstituet) som kan sändas ut för att analysera och sanera efter insatser av kemiska, biologiska eller nukleära vapen.

Något mandat att besluta om nya svenska insatser får Anders Lindström och Markus Grönblad inte. Ett sådant beslut måste fattas av regeringen.

- Hur Sverige väljer att delta beror naturligtvis på vilken typ av angrepp USA tänker sig framöver, säger Anders Lindström.

Han tror inte att han genom planeringen i Tampa får insyn i president Bushs allra innersta planeringsarbete.

- Men vi får veta betydligt mer än om vi inte hade varit där, säger han.
Gå till toppen