Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Asteroidkrock hotar den 16 mars år 2880

Risken är stor att en asteroid som är över en kilometer bred krockar med jorden. Det är inte ens 878 år kvar. Den 16 mars 2880 är det en chans på 300 att asteroiden med det föga skräckinjagande namnet 1950 DA slår ner på jorden.

Den är inte alls lika stor som den asteroid som antas ha slagit ner och utplånat 70 procent av jordens arter, bland annat dinosaurierna, för 65 miljoner år sedan.

Men den kommer ändå att ställa till det rejält: en krater på 22 kilometer, total förstörelse inom en radie på 300 kilometer och - om den hamnar i havet - 25 meter höga vågor på upp till 1 000 kilometer från nedslagsplatsen.

Plus bränder och stoft från nedslaget som förmörkar himlen under lång tid.


1950 DA upptäcktes första gången i februari 1950 av astronomer i Kalifornien. Den försvann ur sikte bara efter några veckor, men upptäcktes igen på nyårsafton 2000, berättar tidskriften Science.

Men det är lugnt. Inte bara för att det endast är en trehundradedels risk att den träffar oss. Utan också för att vi har osedvanligt gott om tid att göra något åt saken.

Visserligen rör sig asteroiden snabbt, med 15 kilometer i sekunden i förhållande till jorden. Men den tekniska utvecklingen här på jorden är inte mycket långsammare den. Så våra efterlevande om 30 generationer får nog uppleva den 17 mars 2880 också.
Gå till toppen