Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Apoteket Svanen kan tvingas flytta

Hyresvärden Skandia vill höja hyran för apoteket med mer än 50 procent. Lokalen är kulturminnesmärkt och omnämnd i böcker om arkitektur.

LUND. Apoteket Svanen på Kyrkogatan i Lund är hotat.

Hyresvärden Skandia kräver en hyreshöjning på över 50 procent.

Det i vissa delar kulturminnesmärkta apoteket är känt för sin exceptionellt vackra inredning, med stora träsniderier med alla apoteksföreståndarnas namn inkarvade utmed taklisten.

Apotekslokalen är omnämnd i böcker om arkitektur och i hart när vartenda verk som behandlar staden Lunds historia. Och fastighetsägarens möjligheter att göra något annat än en apotekslokal av entreplanet i fastigheten på Kyrkogatan 5 är inte helt öppna, på grund av det kulturminnesskydd som i delar skyddar byggnaden.


För Apoteket är frågan så viktig att hyresförhandlingarna tagits över av Apoteksbolagets hyresförhandlare centralt, som sitter i Malmö. Dessutom ligger frågan hos koncernledningen i Stockholm.

- Vi betalar redan en mycket hög hyra. Nu vill värden höja från 662 000 till 1 028 000 kronor per år. Det är väl häftigt för oss. Dessutom vill de ha en tvåprocentig höjning per år därefter, säger apoteksområdeschef Per Eklund.

Han konstaterar att det inte finns någon som helst möjlighet för Apoteket att få lönsamhet i Svanen om höjningen blir av. Men faktum är att Svanen redan i dag går relativt dåligt. Apoteket Hjorten på Mårtenstorget är fem gånger så stort i kunder räknat.

- Samtidigt är Svanen ett kulturarv av nära nog ovärderliga mått. Vi hamnar i ett dilemma där, säger Per Eklund.


Svanen etablerades ursprungligen 1627. Den spektakulära inredningen är från slutet av 1800-talet.

- Men informationsmiljön på Svanen är inte så bra som dagens kunder ska kunna begära. Man kan inte sitta ner och få ostörd information, och kunden kan själv inte plocka varor, säger Per Eklund.

Apotektets ledning i Lund arbetar nu parallellt med ett alternativ till Svanens nuvarande läge - nämligen Postens gamla lokaler vid Knut den Stores torg.

- Det vore ett optimalt läge för Lundaborna och det vore perfekt för ett apotek, säger Per Eklund.


Från fastighetsägarsidan är man mer tystlåten:

- Vi är inne i förhandling, så därför är det väl kanske inte bra att gå ut i tidningen med var vi står, säger förvaltaren Karl-Axel Argerus på Jones Lang Lasalle, bolaget som förvaltar Skandias fastigheter.

Förhandlingen inleddes förra veckan, och efter den första sittningen beslutade parterna att fundera vidare var och en för sig.

- Jag tror att vi kan vara klara inom två veckor, säger Karl-Axel Argerus.

Det är inte första gången som Skandia får uppmärksamhet för krav på stora hyreshöjningar. Galleri Ängeln på Klostergatan är nedläggningshotat på grund av hyreskraven.
Gå till toppen