Ekonomi

Resorna till jobbet drar du av så här

Har du rest kommunalt? Med egen bil? Cykel? Moped? Då gäller följande. Du får dra av kostnaden för resor mellan bostad och arbetsplats, men endast den del som överstiger 7 000 kronor.

Allmänna kommunikationer:

För att du ska få avdrag för resor till jobbet måste din arbetsplats finnas minst två kilometer från hemmet. Normalt gäller avdrag för en resa i vardera riktningen per dag, billigaste färdsättet. Resorna till torpet på helgen är inte avdragsgilla.


Bil eller motorcykel:

När snön yr kring hjulen på din tunga HD i december, eller värmen pajat i din lilla Morris, kan du början fundera på den kommande deklarationen, för då gäller att arbetet ligger minst fem kilometer från hemmet och att du vinner minst två timmar sammanlagt på att köra själv. Parkeringstid och gångavstånd räknas också med i tidsvinsten.

Om det inte finns några bussar eller tåg där du bor, kan du få avdrag för mc/bilresekostnader - om avståndet till jobbet är minst två kilometer, oavsett tidsvinst. Och förutsättningen är som ovan kostnader som överstiger 7 000 kronor är avdragsgillt.

Om du kör motorcykel får du dra av 8 kronor per mil, en höjning med 50 öre. Kör du bil gäller 16 kronor per mil som är en krona mer än förra året.

Om du har använt din egen bil i tjänsten minst 160 dagar under året och kört minst 300 mil, får du göra avdrag för alla de dagar du använt bilen för resor mellan hemmet och jobbet.

Om du har kört bilen minst 60 dagar och 300 mil, får du göra avdrag för alla dagar du använt bilen i tjänsten.

Man kan ju vara skyldig att betala skatt för bilförmån, det vill säga ha en tjänstebil. Då gäller andra summor.

För vanlig bil får man dra av 9 kronor, för en dieseldriven 6 kronor.


Moped:

Samma regel gäller som för bil eller mc och avdragssumman är 4 kronor per mil.


Cykel:

Dra av 250 kronor.
Gå till toppen