Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Extrema muslimer hetsar mot danska judar

Den militanta muslimska rörelsen Hizb-ut-Tahrir sprider på affischer i Köpenhamn antijudisk propaganda med uppmaning att döda judar.

KÖPENHAMN. Statsminister Anders Fogh Rasmussen (venstre) har bett judiska församlingen om ursäkt och uppmanar muslimska organisationer att ta avstånd från affischerna.

Polisen utreder om dess innehåll strider mot lagen.

Företrädare för regeringen diskuterar med delar av oppositionen om lagen ger utrymme för att förbjuda organisationen.

Hizb-ut-Tahrir, "frihetspartiet", är en liten grupp på högst 600 till 800 personer i Danmark, men den har redan påverkat dansk inrikespolitik.

- Rörelsen medverkade till regeringsskiftet i Danmark i samband med höstens val, säger Danmarks mest kända islamkännare, Tim Jensen, lektor och religionshistoriker vid Syddansk universitet i Odense.


Hizb-ut-Tahrir-medlemmarna stödde på ett möte i stadsdelen Nørrebro i Köpenhamn i oktober attacken mot New York 11 september och utropade krav på en islamisk stat.

Närvarande danskar skrämdes av mötets hotfulla stämning.

- Och flera danskar röstade i folketingsvalet på Dansk folkeparti, säger Tim Jensen.

- Mötet i sig och den stora medierapporteringen påverkade inte bara valet, utan har nu också skapat problem för de många moderata muslimerna inom muslimernas landsorganisation i Danmark, säger Tim Jensen.

Han har stött på rörelsen under egna föreläsningar. I klassisk vänsterradikal stil från revoltåren på 1960-talet tar de över debatten och styr mötet, menar Jensen.

- De unga Hizb-ut-Tahrir-anhängarna är väl förberedda och bra utbildade i europeisk historia, men avfärdar västliga demokratiska idéer som kapitalistpropaganda, säger han.


Fast efter Nørrebro-mötet fick Hizb-ut-Tahrir under en period stänga sin hemsida på Internet och ledaren Fadi

Abdullatif gick under jorden och bor nu på skyddad adress i Köpenhamn.

Fadi Abdullatif är ursprungligen från Libanon, men kom till Danmark med sina föräldrar och åtta syskon redan 1986. För några år sedan blev han politiskt aktiv och ledare för Hizb-ut-Tahrirs danska avdelning. Rörelsen, som har palestinskt ursprung, bildades redan på 1950-talet. Den finns i många länder, men grenarna anses inte vara tätt knutna eller välorganiserade i ett hierarkisk system, som till exempel Muslimska brödraskapet.


Just nu är rörelsen mindre synlig i Danmark.

- Men jag tror den återkommer, säger Tim Jensen, som uttrycker förståelse muslimers frustration över den blodiga israeliska ockupation av det palestinska området på Västbanken.

- Hizb-ut-Tahrir har våldsamma tendenser, men har ännu inte gjort något olagligt, förrän den uppmanar till att döda judar, säger Tim Jensen.
Gå till toppen