Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inte bara slit och släp

På lördag sjösätts de 100 båtar som tillbringar somrarna i vattnet i Vikhögs hamn. Innan dess är det mycket arbete att klara av. Henrik Andersson har tagit ledigt hela veckan för att fixa med motorbåten. Medan han putsar upp Dieselina passar båtens ägare Jane Johannesson på att lapa sol.

Medan Henrik Andersson rengör tvåmotoriga Dieselina passar båtens ägare Jane Johannesson på att ta en paus i solen. Henrik Andersson har tagit semester hela veckan för att få båten sjöduglig till på lördag. Foto: Valentin Ogneov
VIKHÖG. Båten har redan tvättats med högtrycksspruta, nu återstår att rubba och vaxa, samt att byta olja på de två motorerna.

- På sommaren är vi ute med båten varje helg, berättar Henrik Andersson, som är född och uppvuxen i Vikhög.

- Det finns kök och sängplatser, vi åker mycket till Danmark, där finns mysiga hamnar att lägga till i.

Torbjörn Dahlström är i full färd med att tvätta sin Blåneka med högtrycksspruta när Sydsvenskan besöker Vikhög. Han uppskattar att han kommer att lägga ner ungefär femtio timmar på att göra i ordning båten inför sommaren.

- Eftersom jag är pappaledig nu så har jag tid. Det går med planering, säger Torbjörn Dahlström.

Sonen Jonathan sover i barnvagnen intill medan sot, pollen och aska från Danmark tvättas av båten efter vintervilan.


Ett stenkast bort installerar Björn Persson en vindmätare på sin mast. Han har bott i byn i tjugo år och flyttade hit för seglingens skull. Den första sommaren tillbringade han i båten, året efter fick han tag i en sommarstuga som han nu har byggt ut och gjort till permanentbostad. I Vikhög finns endast ett femtiotal hus, och Björn Persson uppskattar att ungefär ett hus säljs om året.

Till på lördag har hamnklubben hyrt en kran för att få alla båtarna i vattnet. 30 segelbåtar och 70 motorbåtar finns i Vikhögs hamn, berättar han.
Gå till toppen