Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Det går nästan lika bra med plastfolie

Billiga solglasögon skyddar lika bra mot solens ultravioletta strålning som dyra. Det visar undersökningar som Statens strålskyddsinstitut, SSI, gjort.

Det är materialet i sig som skyddar och det behövs ingen särskilt hög teknologi för att få stopp på den osynliga UV-strålningen. Egentligen kan det gå bra med nästan vilket material som helst, menar man på SSI.

- Ett av de bästa materialen vi känner till är vanlig gladpack, säger Anders Glansholm, verksamhetsansvarig på SSI.


Han har gjort mätningar av hur mycket av solens ljus som kommer igenom cirka 200 modeller av solglasögon med priser från 19 till 4 000 kronor.

Alla solglasögon visade sig stoppa UV-strålningen på ett bra sätt.

- Billigare är lika bra som dyra, kanske till och med bättre. Ju sämre plast man har desto bättre dämpning blir det, säger Anders Glansholm.

Mest på kul testade han också tunn plastfolie, sådan man t ex slår in smörgåsar i, och det visade sig att även detta material hade en skyddande effekt mot UV-strålningen.


- Men det är naturligtvis orimligt att använda det som solglasögon, säger Anders Glansholm.

Plastfolie är dock inte särskilt bra på att skydda mot det synliga ljuset. De solglasögon SSI testat släppte igenom 10-15 procent av detta ljus, vilket Anders Glansholm tycker är rimligt.

- Solglasögonens främsta uppgift är att dämpa det starka synliga ljuset och det är inte det som kan åstadkomma skador. Jag tycker att man ska använda solglasögon om man tycker att det är bekvämt. Jag gör det själv när jag kör bil, säger Anders Glansholm.


Alltföra stora doser av UV-strålning kan ge skador på ögonen. Enligt Anders Glansholm är det viktigt med skydd i extrema miljöer, till exempel på våren i fjällen när vit snö reflekterar solens strålar. Men i de flesta fall handlar det inte om ett nödvändigt skydd, utan om komfort, menar han.

- Om man går omkring i Mellansverige på stadens gator och torg eller i skogen ser jag det inte som något nödtvång, säger Anders Glansholm.


Ögonläkaren Rudolph Hahnenberger rekommenderar dock att man använder solglasögon oftare, även till exempel en mulen sommardag i Sverige.

- Vad man måste ha är solglasögon som ger ett 100-procentigt UV-skydd. Annars kan man få skador på hornhinnan och så småningom framför allt på linsen - gråstarr, säger Rudolph Hahnenberger på ögonkliniken Medocular.


Han tycker också att solglasögon bör användas för att minska risken för att ögat utsätts för överexponering av det synliga blå ljuset.

- Det kan vara skadligt för gula fläcken, vad vi kallar "the blue light hazard", säger han.

Hans rekommendation är att solglasögonen bör släppa igenom mindre än 5 procent av det blå ljuset för att både skydda gula fläcken och öka kontrasten.

Vissa solglasögon sägs vara till exempel polariserande eller antireflexbehandlade. Men det är bara sätt att höja komforten, inte skyddet, menar Rudolph Hahnenberger.

- Dyra solglasögon har kanske ett bättre optiskt glas, ger bättre synkomfort eller bättre färgåtergivning, men dyra ger inte ett bättre skydd, säger han.


Det viktiga är att solglasögonen är CE-märkta.

- Då kan man räkna med att de ger ett bra UV-skydd och att man får köra bil med dem, säger Rudolph Hahnenberger.

Gula solglasögon med UV-skydd ger enligt honom det allra bästa skyddet, men då påverkas färgåtergivningen eftersom man inte får in något blått ljus alls.

- Grå och gröna glas är bäst för färgåtergivningen. Med brunt får man de bästa kontrasterna och de är därför bra för bilkörning, säger Rudolph Hahnenberger.


Däremot varnar han för solglasögon som är blåfärgade på båda sidor. Enligt tester som Medocular låtit göra på tre olika glasögon med blått glas släpper dessa igenom mellan 58 och 78 procent blått ljus.

Den som använder sådana solglasögon riskerar enligt Rudolph Hahnenberger att med tiden få skador på näthinnans gula fläck.

Men på Statens strålskyddsinstitut vill man tona ner riskerna med blå solglasögon.

- Vad man än hänger på näsan är det inte sämre än om man inte har något alls, säger Anders Glansholm.


Att köpa bra solglasögon för barn upp till sex-sju år tycker Rudolph Hahnenberger är extra viktigt.

- Upp till den åldern kan man forma synsystemet. Utsätts ett barn för långvariga avbildningsfel på grund av ett par billiga och buckliga glasögon kan det på sikt leda till att ögat blir svagsynt, säger han.
Gå till toppen