Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Mer bråk runt Bo01-konkurs

Stadsdirektör Inger Nilsson anklagas för fusk, men tillbakavisar kritiken med kraft.

MALMÖ. Kommunens tjänstemän manipulerade uppgifter för att få Bo01:s ekonomi att framstå som bättre än den egentligen var.

När bomässebolagets krisartade situation var ett faktum i mitten av augusti förra året ville vd Caroline Ullman Hammer redovisa en brist på 30 miljoner kronor. Men "stadsdirektör Inger Nilsson och den övriga styrelsen röstade för 20 miljoner".

De uppgifterna förs fram i gårdagens DN, som ägnade ett stort reportage åt Malmös omdiskuterade och konkursade bomässa från förra året. Malmös högsta tjänsteman, stadsdirektör Inger Nilsson, avfärdar dock med kraft uppgifterna om ett bollande med Bo01:s underskott.

- Det är fullständigt taget ur luften. Vi jobbade hela tiden med en kontrollbalansräkning på minus 20 miljoner kronor, säger hon.


Att Bo01 AB hade dålig ekonomi var sedan länge känt. Men riktigt vilka turer som föregick konkursen den 17 september förra året är fortfarande något av ett mysterium för de icke inblandade. Tillsammans med brokonsortiets vd Sven Landelius och Jönköpings tekniske direktör satt Inger Nilsson i Bo01:s styrelse:

- Jag vill inte spekulera i varför det kommer fram felaktiga uppgifter om det här. Tyvärr gick det inte att rädda Bo01:s ekonomi men jag tycker att det är synd att lägga lök på laxen på det här sättet.

Enligt DN:s uppgifter måste kommunen som stor långivare till Bo01 AB acceptera underskottet för att inte behöva kräva bolaget i konkurs innan mässan var avslutad. Att då presentera ett underskott på mer än 20 miljoner kronor var inte möjligt, enligt DN. "Man måste hela tiden balansera den politiska oppositionen som sökte ammunition mot Ilmar Reepalu."


Inger Nilsson, som tillsammans med kommunens ekonomichef Staffan Moberg, framställs som manipulerande tjänsteman i DN-artikeln säger:

- Självfallet står inte Bo01:s styrelse och medvetet ljuger inför kommunstyrelsen. Det är helt vansinniga uppgifter.

I DN uttalar sig Caroline Ullman Hammer om vad som styrde de kommunala tjänstemännen, som omgav henne i arbetet med Bo01:

- Alla agerade utifrån att senare bli granskade, varför man gjort si och varför man gjort så. Själv var jag van att söka lösningar på de problem som uppstod.

Sydsvenskan har förgäves sökt Caroline Ullman Hammer för en kommentar.

FAKTA

Bo01:s konkurs
Bo01 AB, som ägdes av en ideell förening med ett tjugotal offentliga intressenter, försattes i konkurs den 17 september 2001. Det förväntade underskottet på 20 miljoner kronor uppgavs då vara 32 miljoner. Vid bouppteckningen knappt två månader senare presenterades ett minus på 46 miljoner.
Konkursförvaltare Leif Ljungholm konstaterar i sin förvaltarberättelse att konkursen framförallt berodde på små ekonomiska marginaler och projekt utan ordentlig ekonomisk kontroll. Den totala ekonomiska bilden blev klar för styrelsen när den - utan vd:s samverkan - hade ett extra styrelsemöte den 14-16 september, enligt Ljungholm. I förvaltarberättelsen skriver han dock "... varför kommunen ur juridisk synpunkt måste ha varit informerad om den ekonomiska utvecklingen i Bo01 AB ... Hur informationen om Bo01 AB sedan behandlats inom kommunen är en annan fråga ..."
Gå till toppen