Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Scorsese ställde till med PR-spektakel

Konfliktrykten och polisavspärrningar gjorde reklam för filmen Gangs of New York.

CANNES. Kritikern Stig Ahlgren skrev en gång i en teaterrecension att Per Oscarsson i hög hatt såg ut som ett ungt lokomotiv. Beskrivningen stämmer bra på Leonardo DiCaprio i Martin Scorseses "Gangs of New York", en ännu inte premiärklar film som i form av en 20 minuters trailer visad i regissörens och två av hans stjärnors närvaro - Cameron Diaz var den andra - förvandlade Cannesfestivalen och den berömda Croisetten utanför festivalpalatset till ett dårhus på måndagseftermiddagen.

Långa polisavspärrningar höll tillbaka nyfikna åskådarmassor som ville få en glimt av DiCaprio.

Väl inne på podiet i den största, bräddfulla salongen höll Scorsese en liten föreläsning om den nyligen avlidne regissören Billy Wilder, som han också hyllade med en kort film med klipp ur klassiker som "Sabrina", "I hetaste laget" och "Ungkarlslyan". Sedan visades trailern.

"Gangs of New York" handlar om blodiga gängstrider i slummen på 1850-talets nedre Manhattan. Huvudrollerna spelas av DiCaprio, Diaz och Daniel Day-Lewis.


Allt detta hallå för en film som får amerikansk premiär först omkring jul kan egentligen avskrivas som ett gigantiskt PR-nummer. Scorsese och hans producent Harvey Weinstein tog tillfället i akt att bemöta de rykten om en allvarligt konflikt mellan dem som surrat en tid när det gäller filmens utformning, slutliga längd och premiär.

Stjärnor har kommit och gått, premiärdatum efter premiärdatum har uppskjutits och inspelningsbudgeten rusat i höjden från 80 miljoner dollar till 103 miljoner dollar, den högsta hittills i tjugotvå-åriga produktionsbolaget Miramax historia.

Weinstein är bolagets skapare och styrelseordförande och den siste tycoonliknande studiochefen i dagens Hollywood.

Scorsese å sin sida är maffiafilmernas kung och en obstinat perfektionist, i Hollywood allmänt ansedd som "a pain in the ass".

På den efterföljande presskonferensen i Cannes med regissören, producenten och de båda stjärnorna föll dessa båda herrar nästan i varandras armar.

Det mesta verkade vara frid och fröjd.


I dagens läge har Scorsese klippt ner sitt historiska gangsterepos till 2 timmar och 44 minuter, men sade sig fortfarande ha en del kompletterande tagningar att göra.

DiCaprio fick knappt några frågor. En löd: hur var det att spela mot en talang som Daniel Day-Lewis?

- Hans koncentration och intensitet gör en själv till en bättre skådespelare. Han är en av vår tids största artister.
Gå till toppen