Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förre fullmäktigeordföranden Arne Lundberg död

Socialdemokraten och förre stenhuggaren Arne Lundberg, Malmö kommunfullmäktiges ordförande 1973-1985, 83 år, har avlidit.

Arne Lundberg var uppvuxen i Oxie och började sin yrkesbana som metallarbetare men övergick till stenhuggeri som sin far. När fadern avlidit 1948 tog sonen över posten som fackordförande.

1950 flyttade Arne Lundberg in till Malmö och blev året därpå invald i stadsfullmäktige. Sex år senare blev han politiker på heltid, som ordförande i och ombudsman för stadens lönenämnd.


1965 fick han en nyckelroll

i Malmöpolitiken, som ordförande i drätselkammaren. Arne Lundberg stannade på denna post som stadens

"finansminister" i nio år, sedan blev han kommunfullmäktiges ordförande i drygt tolv år.

Arne Lundberg var inte de flammande talens man. Men hans politiska gärning har satt outplånliga spår i Malmöregionen. Han var pådrivare bakom projekt som Sturups flygplats, Yttre Ringvägen, Barsebäcks kärnkraftverk och Sheraton vid Triangeln, en tomt som han först ville ha till konserthus.

Men socialdemokraten Nils Yngvesson, som gick i Arne Lundbergs fotspår och gjorde en liknande karriär, tänker i första hand inte på byggnadsverk och storslagna monument när Sydsvenskan ringer och meddelar den sorgliga nyheten att Arne Lundberg gått bort.

- Arne var en stabil och hjärtegod människa som verkligen ville skapa ett bra och starkt samhälle. Han ville inte strida. Som yngre politiker lärde jag mycket av honom, det var aldrig några problem att gå in till honom och fråga om råd. Man kunde alltid lita på honom.


Nils Yngvesson framhåller också att Arne Lundberg la ner ett stort arbete på att göra Sydkraft till ett starkt företag. Han satt ordförande i bolagsstyrelsen under flera år.

Yngvesson tillägger att Arne Lundberg även hann uträtta mycket utanför politiken, när han lämnade kommunstyrelsen och blev fullmäktiges ordförande.

Arne Lundberg var bland annat med i nykterhetsorganisationen IOGT och mycket

aktiv inom Max Walter Svanberg-sällskapet. Han var även hedersmedlem i Föreningen Norden.
Gå till toppen