Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Marknaden mättad på agenter

De är föraktade och förtalade.
Men de har tjänat stora pengar på miljonkarusellen i europeisk fotboll.
På kort tid har antalet agenter som lever på att sälja fotbollsspelare från Sverige femdubblats.
Men när den europeiska fotbollsbubblan nu är på väg att brista står det klart att marknaden är överetablerad.
Om åtta dagar börjar fotbolls-VM.
Detta är det fjärde avsnittet i Sydsvenskans granskning av fotbollens affärer.

När mediemoguler som Leo Kirch och Rupert Murdoch pumpade in miljarder i den europeiska fotbollen tjänade inte bara spelarna stora pengar.

Utan också deras agenter.

I takt med att spelarövergångarna blev fler och övergångssummor och löner sköt i höjden kunde även de kostymklädda förhandlarna stoppa mer pengar i sina egna fickor.

Och trängseln på den lukrativa agentmarknaden blev allt större.

I Sverige fanns det i början av 1990-talet bara ett par professionella agenter.

I dag finns det hela femton namn på det internationella fotbollsförbundet Fifas lista över agenter som licensierats och godkänts för den svenska marknaden.


Men nu är marknaden övermättad.

- Sverige är ett litet land med få spelare. Man kan verkligen fråga sig om det finns utrymme för alla agenter nu när klubbar runt om i Europa skär ner spelartrupper och löner, säger den förre landslagsbacken Roger Ljung.

Han har varit spelaragent sedan 1995, men är redan "veteran" i branschen. När han startade "Roger Ljung Promotion AB" i Bjärred var han en av tre agenter med licens i Sverige.

Nu har han 25 spelare i sitt stall med ett sammanlagt marknadsvärde på över en halv miljard kronor.

De ger Roger Ljung en god inkomst. Hans senaste bokslut visade en vinst på 2,3 miljoner kronor på en omsättning på 4,6 miljoner.

Med välbetalda stjärnor som Patrik Andersson, Marcus Allbäck och Fredrik Ljungberg i stallet lär Ljung klara sig bra även i framtiden. Normalt får agenten mellan 5 och 10 procent av de löner han förhandlar fram för sina spelare.

För andra agenter som inte är lika etablerade som Ljung kan det bli kärvare.

För runt om i Europa brottas fotbollsklubbar med katastrofala ekonomier.

I Tyskland rämnar Leo Kirchs medieimperium. Klubbarna i Bundesliga förlorar miljarder i tv-intäkter och tvingas banta spelartrupper och sänka löner.

I Italien, Spanien och Frankrike vacklar också betal-tv-marknaden och i England har redan ITV Digital gått i konkurs, vilket leder till klubbar i konkurs och arbetslöshet bland fotbollsproffsen i skiktet under den yppersta eliten.

I Sverige stramar klubbarna åt ekonomin för att klara kraven till elitlicensen, som förbjuder lagen i allsvenskan och Superettan att ha negativt eget kapital.


- Det är klart att det blir mindre jobb för spelaragenterna, säger Bengt Madsen, ordförande i Svensk Elitfotboll och Malmö FF.

Malmöklubben bidrar själv till att försämra marknaden för agenterna. När lönerna i Europa rusade i höjden för några år sedan anlitade MFF ett par agenter med uppdrag att fynda i Afrika. Där hittade de bland annat Joseph Elanga i Kamerun och Peter Ijeh i Nigeria. "Vi fick dem skitbilligt", berättar Madsen.

Men nu har MFF beslutat återgå till sin gamla policy att istället för att värva utomlands suga upp unga talanger i Skåne. Ett särskilt samarbetsavtal med ett trettiotal småklubbar ger lovande juniorer möjlighet att träna med Malmö FF utan att lämna moderklubben. I gengäld får MFF god överblick över löftena och kan värva dem när de är mogna för allsvenskan.

- I det systemet behövs ju inga agenter, säger Madsen.

Det betyder inte att Europas spelaragenter gett upp hoppet om att sälja spelare till Malmö.

I en bokhylla på sportchefen Hasse Borgs kontor i klubbhuset "Kulan" står en hel pärm med erbjudanden.

Borg tar fram pärmen och bläddrar igenom papper med fakta om minst ett femtiotal spelare som bjuds ut av sina agenter.

- Det här är mest marginalspelare som inte riktigt platsar i de klubbar de är i nu. Det bara rasar in sådana här brev, berättar han.

För mer attraktiva spelare är Sverige i första hand ett exportland. Så gott som alla spelare i allsvenskan har i dag avtal med agenter som försöker sälja dem dyrt.


I takt med att agenterna har blivit fler har jakten på fotbollstalanger att sälja gått allt längre ner i åldrarna. Numera är det inte ovanligt att agenter binder upp lovande spelare i 14-15 årsåldern med kontrakt.

Det är något som Bengt Madsen inte gillar.

- Det är barnarov. Man lurar in både pojkarna och deras föräldrar i något de inte har kontroll över. Vi har sett många unga killar bli ensamma och bortglömda i storklubbar i Europa. Och då har agenterna inte tid med dem längre, då ska de tjäna pengar på nya försäljningar, säger Madsen.

Kritiken mot agenterna tvingade det internationella fotbollsförbundet Fifa att redan i mitten av 1990 införa en särskild licens. I Sverige sköts den nu av Svenska Fotbollförbundet.

Den som vill verka som agent måste avlägga ett prov i fotbollskunskap och juridik, genomgå en allmän lämplighetsprövning och teckna en ansvarsförsäkring på fem miljoner kronor.

Från och med i år måste dessutom agenterna skicka in och registrera alla avtal med enskilda spelare till fotbollförbundet.


- Vi vill ha bättre kontroll på deras verksamhet, säger Krister Malmsten, jurist på förbundet.

En rekommendation har också utfärdats om att agenterna inte bör kontraktera spelare under 16 år.

- Vi tycker att barn och ungdomar mår bäst av att växa upp i sin naturliga miljö. I unga år behöver man inga agenter. Den som skriver avtal med en agent blir en handelsvara. Det kan vi inte ställa oss bakom, säger Malmsten.

Problemet är att Svenska Fotbollförbundet inte har några rättsliga medel att förbjuda agentavtal för unga spelare.

- Tyvärr tror jag att nästan ingen av agenterna respekterar den här rekommendationen, säger Bengt Madsen.

En av dem som gör det är Roger Ljung. Han har som princip att inte ragga klienter i pojk- och juniorlag, utan bara ta sig an spelare som är etablerade i allsvenskan.

- Ju längre du kommit hemma i Sverige, desto större chans har du att klara dig i proffslivet. Jag var själv 22 år och kapten i MFF innan jag flyttade ut. Och det var svårt nog ändå. Man ska veta att man tar på sig ett väldigt tungt ansvar om man flyttar en 15-åring till ett helt nytt socialt liv utomlands, säger Ljung.

Roger Ljung samarbetar sedan länge med den italienske agenten Vincento Morabito och det internationella bolaget Fimo Sport Promotion som i sin tur står nära det börsnoterade bolaget First Artist i London.

Två av de andra agenterna på den svenska Fifa-listan - Anders Carlsson och Claes Elefalk - arbetar för IMG McCormack House, som bedriver agentverksamhet över hela världen.

- Jag tror att vi i framtiden får se färre men större aktörer på agentmarknaden i Sverige, säger Roger Ljung.

FAKTA

Licensierade spelaragenter i Sverige:
Roger Ljung
Roger Ljung Promotion AB, Bjärred.
Anders Carlsson
IMG McCormack House, London.
Claes Elefalk
IMG McCormack House, Stockholm.
Kent Carlzon
Carlzon Sport Agency, Göteborg.
Martin Dahlin
Autostrada Agents AB, Stockholm.
Samuel Edoh
Autostrada Agents AB, Stockholm.
Patrick Englund
Incato, Stockholm.
Gunnar Grynner
Football Management Sweden AB, Uppsala.
Anders B Johansson
ESS-Management, Huskvarna.
Alf Fredrik Johansson
International Media Productions, Monaco.
Patrik Mörk
Global Soccer Management, Köping.
Innocent Okeke
Okeke International Sports Management, Danderyd.
Jan Olsson
Jannols Konsultbyrå, Göteborg.
Håkan Sandberg
Magnusson Wahlin Advokatbyrå.
Glenn Schiller
International Sports Management, Täby.
Gå till toppen