Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny SM-triumf för Korallerna

Vad göra med 75 000 spänn? Om man är en kör och heter Korallerna och kommer från Lund är det nog det mest angenäma problemet man har just nu.

LUND. Kören Korallerna vann nämligen härförleden den stora körtävlingen Toner för miljoner i Stockholm - icke att förväxla med den stora insamlingsgalan med samma namn - i konkurrens med namnkunniga körer från hela landet.

- De flesta av oss kommer från musikklasserna på Katedralskolan, och ettorna kommer från Lars-Erik Larsson-gymnasiet, säger Celestina Ljungberg, 19.

Kören är numera helt fristående från skolorna, även om så gott som alla de 34 sångarna kommer från dem.


Vinnarprogrammet framfördes på de stipulerade tio minuterna, och innehöll fyra verk:

Otto Olssons "Tempus ad est floridum", François Poulencs "Le Hérisson", Alice Tegnérs "Ave Maria" och Arne Mellnäs "Aglepta".

Den sistnämnda är lika mycket skådespel som sång, och en papperstidning är inte det medium som bäst förmedlar den upplevelse som en åskådare på en Korall-repetition får vara med om.

Låt oss bara säga att det är både se- och hörvärt, och att ljuden ibland knappt låter mänskliga - vilket är avsett som beröm.

- Det är en grupp hängivna sångare, det här, och de är lätta att förmedla känslor tillsammans med, säger körledaren Eva Bohlin.


För henne var detta den andra triumfen i detta inofficiella kör-SM. 1998 vann hon med Svanholm Singers. Tävlingen arrangeras av Rikskonserter och Föreningssparbanken.

Så vad göra med 75 000 kronor?

- Det blir en resa för kören, kanske utomlands, säger Eva Bohlin. Det skulle i så fall vara blott ännu en sådan resa i raden - Korallerna har framgångsrikt uppträtt i både USA och Europa.
Gå till toppen