Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Reepalu åtalas för Bo01-bokföring

Ilmar Reepalu ställs inför rätta, misstänkt för bokföringsbrott. Det socialdemokratiska finanskommunalrådet åtalas tillsammans med fyra andra i den första ledningen för bomässebolaget Bo01 AB.

MALMÖ.Efter ett och ett halvt års förundersökning kom i går det något oväntade beskedet från chefsåklagare Gertrud Holm på ekobrottsmyndigheten i Malmö.

Enligt åtalet går det att dela upp brottet, som ägde rum mellan januari och augusti 2000, i två delar:

Den ekonomiska styrningen och kontrollen av bomässebolaget var mycket bristfällig. Skulden för det faller både på styrelsen - där Reepalu ingick - och den verkställande ledningen, vd och vice vd.

I den 850 sidor tjocka förundersökningen framgår tydligt att Bo01:s bokföring var under all kritik den aktuella perioden.


Nio olika konton är detaljgranskade och utredare Thomas Sandin skriver bland annat: "Ingen har emellertid kunnat förklara vem som gjort ändringarna, när dessa gjorts eller på vilka grunder de utförts. Det får anses utgöra en allvarlig brist ..." Om ett annat konto ges omdömet: "Det är med andra ord inte lätt ens för bolagets egen personal att följa bokföringsåtgärderna ..."

Bo01 AB övertog vid bildandet tillgångar och skulder från ett annat bolag, Svebop AB, på ett olagligt sätt. Även här faller skulden både på styrelse och verkställande ledning.

"Införandet i bokföringen sker på så sätt att beloppen registreras som ingående belopp på respektive konto. Detta är felaktigt" skriver Thomas Sandin.


Han konstaterar även att pärmen med de ekonomiska konsekvenserna av Bo01:s bildande försvunnit. "Den efterfrågades av de revisorer som skulle granska verksamheten ... men har aldrig återfunnits."

Utöver styrelseledamoten Ilmar Reepalu - som i egenskap av finanskommunalråd är högste ansvarige för Malmös miljardekonomi - åtalas följande fyra personer:

* 65-årige Gösta Blücher, styrelseordförande för Bo01 AB. Han är tidigare generaldirektör för Bover-

ket samt utredare åt regeringen och har ett förflutet som socialdemokratisk kommunalpolitiker.

* 59-årige Lars Åke Holmkvist, styrelseledamot för Bo01 AB. Han är teknisk direktör i Jönköpings kom-

mun och var den ende i ledningen som fortsatte efter all Bo01-uppståndelse under sommaren 2000.

* 56-årige Tommy Hedlund, vd för Bo01 och central figur även när det gäller tidigare bomässor, till exempel H99 i Helsingborg. Han fick lämna Bo01 AB när det under senvåren 2000 visade sig att pengarna var i stort sett slut.

* 55-årige Carl-Ove Helgertz, vice vd och ekonomichef för Bo01. Enligt vad Sydsvenskan erfar kommer rättegången inte att äga rum innan valet. Tingsrätten i Malmö har helt enkelt inte tid.

- Ja, det där är ju inte mitt bord. Men visst kan jag se att tingsrätten har andra brott som är mer prioriterade, till exempel där personer är häktade eller där ungdomar är inblandade, säger Gertrud Holm.


Holm vill inte uttala sig om vilket straff hon kommer att yrka på.

- Det vill jag inte säga innan rättegången. Men jag tror ju inte att de åtalade kommer att bli någon större belastning för kriminalvården.

Maxstraffet för bokföringsbrott är två års fängelse, men det är alltså inte aktuellt med något annat än böter?

- Jag vill inte uttala mig mer än så här.

Åtalet har redan förkastats av en av de inblandade, Ilmar Reeaplu. Hur mycket tycker du själv att du har på fötterna?

- Jag graderar inte mina åtal på det sättet. Men jag förväntar mig ju inte ovationer av dem jag åtalar.
Gå till toppen