Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Muslimskt råd skipar parallell rättvisa

Ett muslimskt råd i Malmö skipar rättvisa parallellt med svenska domstolar. Ghassan skilde sig efter fem månaders äktenskap. Genom ett intyg från rådet som använts i en domstol i Libanon tvingas han betala 70 000 kronor till sin före detta hustru.

MALMÖ. Vd för Islamic Center i Malmö är starkt kritisk mot förfarandet.

-Det är utpressning. Det är inte vår sak att leka jurister, säger Bejzat Becirov.

Ghassan är 35 år, palestinier och född i Libanon. Sedan femton år tillbaka är han svensk medborgare. Han arbetar som ingenjör på ett telekomföretag i Lund. 1998 gifte han sig med en kvinna i Libanon. Ghassan är inte religiös men kvinnans släkt ville ha ett muslimskt giftermål.


Paret skilde sig efter en kort tid i Sverige. Det högsta rådet för muslimer i Skandinavien, med säte i Malmö, kom fram till att Ghassan bar ansvaret för skilsmässan. Ghassan hade vid giftermålet, som seden bjuder i vissa religiösa grupper inom islam, förbundit sig att ge sin hustru olika gåvor till ett sammanlagt värde av 70 000 kr. Genom att Ghassan tog initiativ till skilsmässa förvandlades löftet om gåvorna till en skuld.


Ghassan är kallad till domstolsförhandling i Libanon i juni. Men Ghassans advokat i Libanon avråder honom från att åka till Libanon för att vara med på domstolens förhandling. Enligt advokaten skulle han kunna häktas i Libanon om han inte kan betala.

Och nu vågar Ghassan inte åka till Libanon för att hälsa på sin mor, sin syster och sina kusiner.

Ghassan polisanmälde rådet men intyget som rådet skickat till Libanon var inte olagligt.

Adly Abu Hajar, ordförande i rådet, har själv skrivit och undertecknat det intyg som gör Ghassan ansvarig för skilsmässan.

- Enligt islamsk lag så måste han betala, säger Adly Abu Hajar.


Adly Abu Hajar säger att ett svenskt skilsmässobevis inte har någon giltighet i Libanon. Ett par som skilt sig i Sverige ses som gifta i Libanon tills de ansökt om skilsmässa där. Men Adly Abu Hajar säger att dokument från Det högsta rådet för muslimer i Skandinavien kan användas i kontakter med domstolar i Libanon, Jordanien, Irak och Syrien.

Adly Abu Hajar arbetar ideellt för rådet och tar sig hela tiden an nya fall av skilsmässor och äktenskapsproblem bland muslimer.


Jan Hjärpe är en av Sveriges främsta kännare av islam, islamolog vid Teologiska institutionen i Lund.

Han ser rådet som ett försök att införa en muslimsk rättsskipning som kan fungera parallellt med de svenska domstolarna.

-Men i praktiken får rådet en rådgivande funktion för dem som vill leva enligt både svensk lag och muslimska seder och bruk, säger Jan Hjärpe.

Men Ghassan kan inte förstå varför han måste betala både ett underhåll på 1 173 kronor varje månad till sin dotter och en engångssumma på 70 000 kronor till sin hustru.


Michael Bogdan är jurist och specialiserad på internationell rätt vid Juridiska institutionen, Lunds universitet. Han säger att det är mycket vanligt vid muslimska giftermål i Mellanöstern att mannen i ett skriftligt avtal förbinder sig att betala en viss summa pengar till sin hustru om det blir skilsmässa.

- Det är en slags pensionsförsäkring för den kvinna som gifter sig om hon skulle bli, som det heter "förskjuten av sin man", säger Michael Bogdan.

Men Ghassan håller inte med.

- Vi var gifta i knappt fem månader, säger Ghassan. Vårt äktenskap höll inte och vi fick skilsmässa i en svensk domstol. Men om inte Det högsta rådet för muslimer i Skandinavien hade skrivit ett intyg att det var mitt fel att det blev skilsmässa så hade min förra hustru inte kunnat kräva mig på dessa pengar i Libanon, säger Ghassan.


Bejzat Becirov är vd för moskén i Malmö och mycket kritisk mot Det högsta rådet för muslimer i Skandinavien.

-Jag tar helt avstånd från det här, säger Bejzat Becirov. Det är utpressning. Det är inte vår sak att leka jurister, säger Bejzat Becirov.

Adly Abu Hajar är moderat ledamot i Rosengårds stadsdelsfullmäktige och står på partiets lista till kommunfullmäktige i årets val. Hans partikamrat, oppositionsrådet Thorbjörn Lindquist, är kritisk mot Adly Abu Hajars agerande.

- Utan att vara insatt är min spontana reaktion densamma som Becirovs. Man kan göra tankeexperimentet att vi här i landet både skulle ha våra vanliga domstolar och en kristen domstol vid sidan av. Det skulle förstås vara helt orimligt. Jag ska ta ett samtal med Adly, säger Thorbjörn Lindquist.


Ghassan är helt säker på att den religiösa domstolen i Libanon kommer att döma honom att betala 70 000 kronor till sin förra hustru. Intyget från Det högsta rådet för muslimer i Skandinavien väger tungt i den libanesiska domstolen och Ghassan är nu mycket bitter på rådet.

- Jag förstår inte varför de blandar sig i det här, säger Ghassan.
Gå till toppen