Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jordbruksstöd knäckfråga för politikerna

Rika skördar och dyr produktion skapar svårsålt överskott. 80 000 ton kött ligger i fryslagren.

Den protestaktion som bondeledaren Andrzej Lepper tillsammans med Polens motsvarighet till LRF utlyste den 25 juni slutade med ett fiasko. Avsikten var att liksom för tre år sedan blockera motorvägarna och huvudgatorna i Warszawa. Men den stridbare populistpolitikern Lepper misslyckades i bägge fallen. Han fick helt enkelt inte ihop tillräckligt många anhängare som ville köra fram med sina traktorer. Och i Warszawa hade stora polisenheter kommenderats ut, som helt sonika lyfte bort barriärerna efter en kvart.


Även om Lepper lidit nederlag, tror inte många polacker att hans politiska bana nu är slut. Den kris inom polska lantbruket som gett honom skjuts ända in i parlamentet finns kvar.

De polska jordbrukarna, som i många år fått statliga subventioner, producerar helt enkelt för mycket till för höga priser. Redan innan årets skörd, som verkar bli rik, bärgats ligger fyra miljoner ton spannmål från förra året kvar i lagren, men kvarnarna köper hellre billigare utländskt vete.

Överflödet på fodersäd påverkar också svinuppfödningen, som alltid varit omfattande i Polen, vilket gör att uppfödarna har svårt att bli av med köttet.


Lepper har hänsynslöst utnyttjat situationen genom olika aktioner. Så har han och hans parti Samoobrona (Självförsvar) bjudit in grundskoleelever och visat upp några säckar tysk spannmål, som var uppblandat med råttexkrementer. Den uppgavs komma från ett parti, som importeras av Zbigniew Komorowski, som sitter i parlamentet för det "gamla" bondepartiet PSL. I denna fråga tycks alla skamgrepp vara tillåtna. Lepper såg också till att anhängarna vräkte ut den importerade säden från godsvagnarna, en kampmetod som också Marian Zagorny från Lantbrukarsolidaritet ägnar sig åt. Även mjölkbönderna sitter i en besvärlig sits. Polen är en stor exportör av torrmjölk, men på världsmarknaden har priset fallit till hälften.


Vice premiärminister Roman Jagielinski anser att mjölkproducenterna borde få stöd i stället för de subventioner till traktorbränsle som kostar statskassan 670 miljoner zloty (drygt två miljarder svenska kronor) om året. Svinuppfödarna vill ha statsunderstöd för att sälja frusna svinkroppar till Ryssland. Stödet uteblev och därför ligger 80 000 ton kött kvar i fryslagren, som om ett halvår knappast går att sälja.

De växlande regeringarna under den senaste 10-årsperioden har mera tänkt på att fiska efter lantbrukarnas röster än genomföra en konsekvent jordbrukspolitik, som kan underlätta Polens inträde i EU.
Gå till toppen