Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Härifrån hämtades Lunds domkyrka

Ett femtiotal intresserade mötte upp för att lyssna på historien om kvarnstensbygden i Eslövs kommun på torsdagskvällen. Möllerike Miljöförening, Eslövs Naturskyddsförening och Onsjö härads hembygdsförening hade slagit sina påsar ihop och stod för rundvisningen i området.

VITTSERÖD. Georg Welin från Onsjö härads hembygdsförening gick igenom de geologiska förhållandena och historien bakom.

I Vittseröd har man huggit sten ända från 1100-talet fram till 1910. Stenen har gått bland annat till byggandet av Lunds domkyrka. I området finns cirka åtta områden med 5-6 gravar i varje område, där de som ville tjäna pengar på att sälja kvarnsten kunde muta in sig mot betalning till markägaren.


Runt omkring i området ligger att antal gamla kasserade stenar kvar. Under årens lopp har en del av dem stulits av privatpersoner som velat använda stenarna i trädgården. Men det gillade inte Roger och Evy Nilsson i Möllerikeföreningen, som har ägnat mycket tid åt att kartlägga alla stenar som finns kvar. En del av dem kunde de visa upp på torsdagskvällen, tillsammans med resterna av en smedja som stenhuggarna kunnat använda när mejslarna blivit dåliga, och ett par värmestugor som det också finns rester kvar av.

Evy Nilsson kunde berätta om hur det var att leva som stenhuggare i Möllerike på 1800-talet.

Eslövs Naturskyddsförening har tagit initiativet till torsdagens exkursion. De vill göra ett ekomuseum av hela Rönneådalen från Ringsjön upp till den gamla länsgränsen vid Norra Hultseröd norr om Billinge.

- Här ser man verkligen hur den mänskliga handen kan påverka naturen, säger Georg Welin.
Gå till toppen