Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här bodde Anita Ekberg

Kungar och modeskapare, idrottsstjärnor och filmdivor. Många kända personer har bott i Malmö, längre eller kortare tid. Sydsvenskan har besökt några av de hus och lägenheter där Malmös berömdheter har huserat. I dag bor andra människor där, men ofta finns spåren kvar.

ROSTORP. - Var det här Anita Ekberg bodde?

Många nyfikna turister och beundrare har genom åren vallfärdat till Östra Fäladsgatan 29 där Anita Ekberg föddes och växte upp. Det har hänt att människor utan lov har klivit rakt in i trädgården eller ringt på dörren för att fråga om de får komma in och titta på den världsberömda filmstjärnans forna hem.

Här, på Östra Fäladsgatan 29, föddes och växte upp Anita Ekberg. Foto: Anette Eriksson
Bussar har stannat framför grinden och det har stirrats och gapats, tisslats och tasslats: "Tänk att hon har bott här, Anita Ekberg !"

I dag bor familjen Christensson i filmstjärnans barndomshus i Rostorp, ett lummigt villaområde ett stenkast från Lundavägen.

- En gång upptäckte vi ett par äldre damer som gick omkring i trädgården. En annan gång ringde det på dörren klockan halv elva på kvällen. Utanför stod ett par som ville komma in och titta på huset där Anita Ekberg bott. Men de senaste åren har den här typen av besök minskat, det händer några gånger om året, säger Agneta Christensson.

Hon och hennes man Anders med barnen Louise, 10 år, Erik, 12 år, och Fredrik, 14 år, flyttade hit för nio år sedan. De köpte huset av den familj som i sin tur köpte det av familjen Ekberg.

Här, i det prunkande egnahemsområdet berömt för sina päron- och äppleodlingar, är det i dag likväl som på Anita Ekbergs tid, trevligt att leva och bo. Villaägarna i 1920-talsidyllen Rostorp har alltid haft en stark gemenskap som fortfarande hålls vid liv med familjefester, träffar och utflykter.

- Vi visste faktiskt inte att det var Anita Ekbergs barndomshem när vi bestämde oss för att köpa huset. Inte förrän senare fick vi reda på det och visst blev vi lite oroliga för att det skulle bli för mycket spring. Men vi trivs jättebra här och huset är rejält och gediget byggt.


Lite kul tycker familjen också att det är att bo i ett hus där en sådan världsberömd person vuxit upp. En gammal skolkamrats pappa som är italienare blev mäkta imponerad och ville resa hit och titta på huset, berättar Anders Christensson. I Italien är Anita Ekberg en ännu större stjärna.

Mycket är förändrat sedan familjen Ekbergs dagar. Men parketten i vardagsrum och matsal är densamma och den öppna spisen måste Ekbergs ha satt dit för på originalritningen finns det bara kakelugnar.

I köket där Anitas mamma Alva stod och lagade mat åt den barnrika familjen, är väggarna nu klädda med träpanel, nya luckor har ersatt de gamla, men själva skåpen är original.

- De som köpte huset av Ekbergs bodde här i 25 år och det är klart att man hinner förändra rätt mycket på den tiden, säger Anders Christensson.

Familjen har nyligen kommit tillbaka från en tur till Linköping dit de följt äldste sonen Fredrik som är duktig simmare och tävlar för simklubben Ran.

- Precis som Anita Ekberg, hon var ju bra på att simma hon också - i Fontana di Trevi, säger Anders Christensson och skrattar.


Badrummet i källaren är kvar, även om badkar och annan inredning är utbytt. Men det var i alla fall här sköna Anita badade, innan hon doppade sig i fontänen och blev världsberömd i filmen "Det ljuva livet".

Efter rundvandringen i huset fortsätter vi ut i trädgården där den berömda skådespelerskans pappa Gustaf tyckte om att påta. Fortfarande är det hans stenpartier som kantar den 800 kvadratmeter stora tomten. Och äppleträden är också kvar sedan Ekbergs dagar, liksom förmodligen också hagtornshäcken som reser sig tät och hög runt tomtgränsen. På 1950-talet flockades unga män utanför för att få en skymt av den vackra Malmöflickan.

- Min mans pappa Bertil Christensson var en av många som cyklade hit från andra sidan stan för att få se henne, berättar Agneta Christensson.
Gå till toppen