Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Det finns en speciell gemenskap här"

Kirseberg är en av de äldsta arbetarförstäderna i Malmö. Inflyttningen från landet började under 1800-talet då de karakteristiska gatuhusen i Kirsebergsstaden byggdes.
Under krigsåren gick Gunnel Nilsson på Kirsebergsskolan där barn från hela stadsdelen möttes.

ÖSTRA SOMMARSTADEN. En välkrattad grusgång leder förbi prunkande trädgårdar till en brunmålad kolonistuga med välklippt gräsmatta och rosor i blom.

Här tillbringar Gunnel Nilsson sommarhalvåret. Stugan i Östra sommarstaden i Kirseberg har blivit hennes andningshål i stan.

Gunnel Nilsson har vuxit upp och bott största delen av sitt liv i Kirseberg, i folkmun kallad Backarna, som är en av Malmös äldsta arbetarförstäder.

Gunnel Nilsson själv, hennes föräldrar, två söner och barnbarn har alla gått på Kirsebergsskolan. Under krigsåren gick Gunnel Nilsson i en klass med enbart flickor. Hon växte upp intill skolan i en tvårummare, utan bad och med dass på gården, med tre systrar och mor och far.

Men att vara från de fattiga kvarteren i Kirsebergsstaden, där de små vindlande gatorna med i dag charmiga gatuhus lockar allt fler att bo, var inte helt lätt i skolan.

- Vi var ingenting jämfört med de som kom från villorna på Rostorp och Bulltofta, berättar Gunnel Nilsson. Vi ansågs inte vara lika fina och fick sitta längst bak i klassrummet.

Mitt över gatan från skolan låg ett litet hus där de som kom från barnrika och fattiga familjer fick smörgåsar till lunch. En bricka som barnen bar om halsen visade vem som fick äta gratis mat.

Det hände att Gunnel Nilsson åt där, beroende på om hennes far hade något arbete eller inte. Som en av Kirsebergs många byggnadsarbetare var hans arbete beroende av vädrets makter. Och den skånska ruggiga vintern och stormiga höstdagar gjorde att börsen ibland sinade.

I trettio år arbetade Gunnel Nilsson på det gamla anrika förlaget Allhem. På dagarna var hon hemma och tog hand om sönerna Dan och Ulf och på kvällarna städade hon på förlaget.

"Gula faran", "Tjyvaparken" och backabusar är begrepp som nog får en del att höja på ögonbrynen.

- Kirseberg var känt för buslivet, säger Gunnel Nilsson. Men det var inte så mycket bus trots att det bodde många fattiga här med en del sociala problem. Det fanns då och finns fortfarande en speciell gemenskap här. Därför har jag trivts bra och alltid varit stolt över att vara härifrån.

Trängsel i de små trånga lägenheterna gjorde att ungdomarna träffades ute på gatorna i Kirsebergsstaden om kvällarna.

- Äldre människor har ju alltid varit rädda för ungdomar i stora gäng. Kanske är det ett av skälen till det dåliga ryktet. Men vi var bara ute för att träffas och inget annat.

Gunnel Nilssons barnbarn, Patrik Nilsson, har precis gått ut nionde klass på Kirsebergsskolan.

- För ett par år sedan fanns där en hel del problem med olika gäng och bråk, men det har blivit bättre och jag har trivts jättebra, säger Patrik Nilsson. Även om Kirsebergs gamla sociala problem har förändrats till det bättre finns här i dag samma svårigheter som i andra delar av stan.

För ett tag sedan blev Patrik Nilsson rånad på sin moped.

- Jag hade bara haft den i två månader och har inte sett röken av den sedan dess, berättar han. Men jag vet att det var någon från min skola som tog den.

Nu är Gula faran rivet och förlaget Allhem är nerlagt. Men kolonistugorna finns kvar, Beijers park är sig i stort sett lik, idrotten engagerar och gemenskapen i stadsdelen är lika stark som förr.

Patrik Nilsson tillbringar mycket tid med idrott. Han tränar ishockey varje dag i Kirsebergslaget Pantern. Här finns dessutom bandyklubb och två fotbollsföreningar.

- Det finns rätt mycket att göra för ungdomar här och många hänger på fritidsgården, berättar Patrik Nilsson.

- Kirseberg en bra stadsdel att bo i, fortsätter han. Det bästa är att nästan alla känner varandra och att allting finns här: idrotten, alla mina vänner, familjen och min farmor.

FAKTA

Kirseberg-ordlista
Allhem: Numera nerlagt förlag som hade 400 anställda när det var som störst.
Gula faran: Barnrikehus som revs 1983.
Backabusar: De som bodde i Kirsebergsstaden.
Tjyvaparken: Här begravdes fångar som dog under fängelsetiden men även under en tid fattiga soldater från Malmö Garnisonsförsamling. Den siste fången begravdes 1891. Heter egentligen Gerlachs park.
Tomten: Kirsebergs torg.
Hattahålan: Låg vid Sperlingsgatan. Hoddor där det förr föddes upp grisar.
Gå till toppen