Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Wickmanska gården ska återuppbyggas

Wickmanska gården ska återuppbyggas. Det lovar länsantikvarie Thomas Romberg.

LUND. - Jag är ledsen över att det ska behöva hända och det är trist att det drabbar en av de absolut finaste gårdarna i Lund. Det är klart att den ska återuppbyggas, säger Thomas Romberg.


Fastighetsägaren Thomas Löfgren, som köpte Wickmanska gården 1992, var på fredagen djupt bedrövad och chockad efter branden.

- Det är ju en kulturskatt i centrala Lund som drabbats, säger han.


Trots att ödeläggelsen är stor hoppas han kunna bygga upp gården, som är fullvärdesförsäkrad, igen.

Det hus i Wickmanska gården där branden startade byggdes 1788. Några år senare byggdes de andra husen. Gården användes som en handelsgård under 1800-talet. När bönderna kom till stan vid marknader stod deras hästar och vagnar på handelsgårdarna, som var belägna vid infartsgatorna.


1964 blev gården byggnadsminnesförklarad. Det innebär att den inte får förändras hur som helst.

Stadsantikvarie Claes Wahlöö från Kulturen inspekterade förstörelsen efter branden igår.

- Det känns ruskigt nu. Det är alltid en chock när en sådan här viktig karaktärsbyggnad blir skadad. Wickmanska gården är en oersättlig förlust, säger han.

- Det är en kolossalt viktig byggnad i Lund. Man kan helt enkelt inte tänka bort den, fortsätter han.

Förutom Wickmanska gården finns bara en handelsgård från 1700-talet bevarad i Lund, Kjederqvistska gården en bit högre upp på Bredgatan.


Wickmanska gården finns väl dokumenterad i Kulturens arkiv. Därför ska det inte vara några problem att bygga upp huset igen.

- Rekonstruera går ju att göra, men det blir inte originalet längre. Det unika är att det är en ursprunglig konstruktion. Nu blir det en kopia, säger Claes Wahlöö.

Han ska se till att det gamla byggnadsmaterial som inte förstördes vid branden bevaras. I möjligaste mån ska man använda det vid återuppbyggnaden. Traditionella metoder och material måste användas.

- Det kommer att krävas en hel del timmermän som kan sin sak när det ska göras, säger Claes Wahlöö.

När arbetet med att rekonstruera gården kan börja vet varken Claes Wahlöö eller Thomas Löfgren i nuläget.
Gå till toppen