Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Delade meningar på invandrarförbund

- Bra förslag. Det skulle vara en fördel för många romska kvinnor, som lever isolerade i hemmen. Då måste de ge sig ut och lära sig svenska, säger Tuula Schwartz från Sveriges Romers Riksförbund.

- Visst ska alla lära sig svenska, men att ha det som en förutsättning för medborgarskap är helt fel, säger Hikmet Hussein, generalsekreterare i Irakiska riksförbundet.

Åsikterna om Folkpartiets förslag om språkkrav för att få bli svensk medborgare går isär bland invandrarorganisationerna. När Sydsvenskan igår talade med några förbunds företrädare underströk alla vikten av att nyanlända snabbt lär sig svenska. De flesta anser dock att det är fel att ha det som villkor för medborgarskap.

- Svenska är jättesvårt! säger Abdi Rashid från Somaliska riksförbundet som tycker folkpartiets förslag sätter onödig press på en redan utsatt grupp.


Bara Tuula Schwartz från Sveriges Romers Riksförbund är odelat positiv. Hon tror svensk-kravet vore bra för romska kvinnor, som skulle tvingas ut i samhället för att lära sig svenska och därmed umgås med andra än familjen.

- Det finns flickor som slutar skolan redan vid 13 års ålder, sedan stannar de hemma. De blir isolerade, säger Schwartz.

Förslaget om språkkrav och medborgarskap är bara en del i folkpartiets program för en ny integrationspolitik.

En annan del i programmet rör invandrares möjlighet att arbeta.

Folkpartiet vill dels öppna för arbetskraftsinvandring, dels göra det lättare för nyanlända att komma ut i arbetslivet genom att ta bort kravet på godkänt SFI-betyg för att man ska kunna komma ut på arbetsmarknaden (SFI betyder Svenska för invandrare).


Den delen applåderas av en del invandrarförbund, medan andra är kritiska:

- Om man inte kan svenska blir man utstött på arbetsplatsen. Det är bättre att lära sig ordentligt först, och sedan söka jobb, säger Robert Halef, ordförande för Syrianska riksförbundet.
Gå till toppen