Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hamlet läggs ner före premiären

Den omdiskuterade uppsättningen på Det Kongelige Teater blir inte av. Orsaken är bråket om Ofelia som skulle spelats av en mongolid 35-årig kvinna.

KÖPENHAMN. Den schweiziske regissören Stefan Bachmann har beslutat att avbryta projektet. Han anser inte att det går att föra det i hamn efter att tre skådespelare hoppat av i protest.

Innan de lämnade uppsättningen poängterade de att deras beslut inte handlade om att de skulle spela mot en människa som lider av Downs syndrom, är mongoloid, eller mot en amatör. De ansåg däremot att Stefan Bachmann valt ett så radikalt koncept att han utmanade skådespelarnas professionella och etiska värderingar.


När Det kongelige nu öppnar för säsongen meddelar teaterns skådespelarchef Klaus Hoffmeyer att det inte gått att ersätta de tre skådespelarna med inhoppare. Det medför i sin tur en stort hål i repertoaren. Uppsättningen skulle ha haft premiär 13 september och någon ersättningsföreställning är inte aktuell.

Enligt teaterchefen Michael Christiansen har kvinnan som skulle gjort Ofelia varit glad över att vara med i uppsättningen.

- Jag har talat mycket med henne och hennes föräldrar, har han sagt och påpekat att Landsforeningen af Evnesvage, motsvarigheten till svenska FUB, riksförbundet för utvecklingsstörda barn och ungdomar, stöttat hennes medverkan. En likande förening anser nu att hon är den verkliga förloraren i den här historien.
Gå till toppen