Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Batong skrämde rånaren på flykten

Butiksägaren Sheng Sun lyckades själv avvärja ett rån. Polisen har inget emot att privatpersoner försvarar sig om de inte använder mer våld än nöden kräver.

MALMÖ. Den knivbeväpnade rånaren satte en kniv i sidan på Dongbai Xia och krävde att hon skulle öppna kassan.

Maken Sheng Sun såg överfallet på en övervakningsmonitor och rusade ut i butiken. Han fick rånarens kniv tryckt mot bröstet, innan han lyckades få grepp om en träbatong som förvaras vid jourbutikens kassa.

- Rånaren såg batongen och blev rädd. Han backade direkt, säger Sheng Sun.


Med träbatongen slagfärdig lyckades butiksägaren mota ut rånaren från jourbutiken. Utanför hoppade gärningsmannen på en cykel och försvann från platsen, utan byte.

- Jag behövde inte slå honom, men det här visar att vi måste vara beredda att försvara oss, säger Sheng Sun.

Omedelbart efter rånet larmade Sheng Sun polisen. Han hävdar att det tog ungefär en kvart innan polispatrullen kom till platsen.

- Det är inte bra. Dessutom fanns det människor ute på gatan som inte gjorde någonting. I Kina är jag säker på att någon hade tagit upp jakten på rånaren, säger han.


Polisen fick larm om rånet mot jourbutiken på Lantmannagatan klockan 17.43 i söndags kväll.

- Vi har fått ett signalement på rånaren men inga gripanden är gjorda, säger länsvakthavande befäl Ingvar Landin.

Rånaren beskrivs som i tjugoårsåldern. Vid brottstillfället var han klädd i en tröja med kapuschong.


Paret Sun-Xia har ägt och drivit butiken i fyra år. Under denna tid har de blivit rånade tre gånger. De senaste rånen har inträffat med två veckors mellanrum.

- För två veckor sedan hade jag ingen nytta av träbatongen. Rånaren var beväpnad med en pistol, men den gången kom polisen hit tillräckligt snabbt för att gripa honom, säger Sheng Sun.

Parets son har efter rånen uppmanat dem att sälja butiken.

- Visst är vi lite rädda efter det som har hänt, men vi lever på butiken och kan inte göra oss av med den, säger Sheng Sun.


Han tackar batongen för att rånaren inte fick med sig något byte och för att ingen kom till skada. Polisen har inga invändningar mot butiksägarens agerande.

- Jag ser inga problem med att använda ett baseballträ eller liknande för att avvärja knivhugg. Alla har rätt att försvara sig, bara man inte använder mer våld än nöden kräver, säger länsvakthavande beväl Ingvar Landin.
Gå till toppen