Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Volvobilar får jordkabel mot magnetfält

Volvo backar och förser alla nya S60, V70, S80 och stadsjeepen XC90 som tillverkas från och med måndag med jordkabel.

Mätningar, som tidningen Vi Bilägare lät göra i vintras, visade att Volvos modeller hade högre elektromagnetisk strålning än andra testade bilar. Orsaken var att det inte gick något jordkabel mellan motorn och batteriet, som sitter bak på Volvo.

Även om det högsta uppmätta värdet - 18 mikrotesla vid vänster fot - låg klart under EU:s gränsvärde (100 mikrotesla) hörde många Volvoägare av sig och var oroliga.


Företaget beslutade då att de kunde få en jordkabel monterad för 2 000 kronor. Totalt har 2 300 utfört en sådan eftermontering.

- Utanför Sverige har bara en del strökunder hört av sig, mest i Japan, säger Lennart Ström, informationschef på Volvo Personvagnar.


På Volvo erkänner man att beslutet att från och med nästa vecka standardmontera jordkabel i första hand är "psykologiskt".

- Forskare talade ju rätt snabbt om hur det förhöll sig, att de elektromagnetiska fälten inte var skadliga. Uppståndelsen dog ju också rätt snart och i dag hör ingen av sig om det här, men vi tar givetvis folks oro på allvar, säger Bo Larsen, informationschef på Volvo Personbilar Sverige.


Hur mycket det kostar att standardmontera jordkabeln kan man inte säga.

- Men det är klart att det fördyrar produktionen, säger Lennart Ström.
Gå till toppen