Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trust säkrar familjens makt

Mycket tyder på att Jan Stenbeck började planera för generationsskifte redan 1999. Det året började han placera en allt större del av ägandet i sfären i en utländsk trust, samtidigt som han presenterade sin äldsta dotter Cristina Stenbeck som sin efterträdare.

Just nu är frågan vilken direktör som ska ersätta Jan Stenbeck som ordförande i de olika bolagen till dess att någon i familjen kan ta över ansvaret. Men vad som händer med ägandet, och med makten på längre sikt, är en annan sak. Sfären i sin helhet är det mycket svårt att få grepp om. Många tror att familjen inte kommer att kunna behålla kontrollen utan Stenbeck själv, även om företagen i sig överlever.


Stenbeck styrde sitt imperium med hjälp av ett mycket komplicerat korsägande, eller ask i ask-ägande som det ibland kallas. Men huvudsakligen kontrollerades bolagen genom egna aktier och genom förvaltningsbolaget Emesco och dess dotterbolag. Emesco ägs till 75 procent av trusten Sapere Aude, baserad i Liechtenstein. Vem som sitter i dess styrelse, hur stadgarna ser ut och vilket syfte den har är dock en väl förborgad hemlighet.


- Det finns ingen motsvarighet till truster i svensk lagstiftning, konstaterar Sune Jansson, skattedirektör på Riksskatteverkets rättsenhet.

- En amerikansk eller engelsk trust kan vara ungefär som en svensk stiftelse, men det kan också vara någonting helt annat. Och det är näst intill omöjligt att ta reda på vem som sitter i styrelsen, eller hur stadgarna ser ut om inte trusten delar med sig av den informationen frivilligt.


Syftet med att lägga ägandet till ett bolag i en trust i utlandet kan vara att hindra insyn.

- Men det kan också vara för att underlätta generationsskiften. Det är nog det allra vanligaste, säger Sune Jansson.

Lägger man ägandet i en trust frånsäger man sig ägandet helt, och när generationsskiftet kommer fortsätter trusten som förut. Den kan ha ett välgörande syfte, men kan också ha som syfte att säkra makten i en familj. Det är relativt vanligt att styrelsen i trusten helt enkelt består av familjen.

- Fördelen är att man slipper splittra egendomen på flera händer. Med ett testamente kan man ju oftast inte fördela arvet hur som helst.


Jan Stenbeck utnämnde offentligt sin äldsta dotter Cristina till den som skulle kunna efterträda honom år 1999. Samma år börjar han lägga sitt ägande i Sapere Aude Trust. Det är då trusten först dyker upp som ägare i Invik och Emesco. Det kan tyda på att Stenbeck redan 1999 började förbereda "gruppen" för ett generationsskifte, och att generationsskiftet är mer välförebrett än vad många bedömare tror.


Det kan också vara av skatteskäl som man väljer ett upplägg med ägande i en trust. När ägaren dör läggs inte arvsskatt på den del av ägandet som ligger i trusten som är en utländsk juridisk person. Ett liknande upplägg finns i många stora familjeföretag, till exempel Ikea, där en stor del av koncernen ägs av en stiftelse i Holland.


Finns det någon i Sverige som är, eller blir, förmånstagare kan det i och för sig bli fråga om inkomstbeskattning och/eller förmögenhetsbeskattning. Riksskatteverket tampas ibland med just truster i sina försök att beskatta förmånstagarna. För familjen Stenbeck torde inte svensk skattelagstiftning vara ett problem, alla barnen är skrivna i USA.


- Det där är en svår fråga, som relativt ofta är uppe till prövning. Men Regeringsrätten har slagit ifrån sig och sagt att det är för svårt att avgöra exakt vad en trust är, säger Sune Jansson.

Sapere Aude - våga vara vis - är ett uttryck hämtat från den romerske skalden Horatius.

Enligt Sydsvenskans språkexpert Bo Bergman, tillika före detta lärare i latin, menade Horatius detta som en uppmaning att tänka själv.

- Det ska tolkas som att man inte ska lyssna på etablissemanget, inte bara göra som andra säger.

Ett passande namn, med andra ord, för en trust som förvaltar Jan Stenbecks livsverk.
Gå till toppen