Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Äldsta dottern får mer aktiv roll

"Det är hon som ska ta över familjens affärer". Det fastslog Jan Stenbeck 1999 då han mottog Albert Bonniers pris för Årets företagare. Nu kan det bli verklighet långt tidigare än planerat. Cristina Stenbeck står tillsammans med sina tre syskon som arvtagare till miljardimperiet.

Men bland de fyra är det alltså hon som är utvald av pappa Stenbeck till att verka aktivt i företaget.

Hon sitter sedan fem år tillbaka som suppleant i maktbolaget Inviks styrelse. Efter dagens styrelsemöte i de olika bolagen i Stenbecksfären, med syfte att lösa frågan om ordförandeposterna, kan hon få en betydligt mer aktiv roll.


Cristina Stenbeck föddes 1977 och är äldst av barnen som Jan Stenbeck fick tillsammans med amerikanskan Merill MacLeod. Hon är uppvuxen på Long Island utanför New York. Intresset för ekonomi vaknade tidigt och hon har studerat både internationell ekonomi i Paris och ekonomi med inriktning på strategiskt management och PR vid Georgtown University. Valet var inte svårt:

- Jag har alltid pratat med pappa om hans jobb och det har låtit spännande. Han fick mig att inse att det kan vara roligt att jobba. Pappa gick alltid till jobbet med ett leeende, sa hon år 2000 i en intervju med Veckans Affärer.


Sedan några år tillbaka arbetar hon som marknadsassistent på modeföretaget Ralph Lauren. Detta för att på egen hand skaffa sig meriter och kunskaper som hon senare kan tillföra bolaget. Hon har även sett till att lära sig svenska genom två terminers svenskastudier i Lund och är den enda av syskonen som talar faderns modersmål.

De enda praktiska erfarenheter hon har av Stenbeckkoncernen är dock sommarjobb på Z-Radio och reklambolaget Airtime.


Ord som tuff, bestämd och mycket skinn på näsan används ofta för att beskriva Cristina Stenbeck. Men samtidigt finns det en mer öppen sida och hon ses som en karismatisk person med mycket humor. Hon har dock hållit sig från offentlighetens ljus och hittills bara givit en enda stor intervju. Detta i likhet med sin far som också var sparsam med offentliga framträdanden.


Även på andra sätt liknar hon sin pappa; hon verkar ha lika mycket viljestyrka och samma sorts självklara tro på sig själv. Hon har i intervjun i Veckans Affärer kommenterat sin tuffa studietakt med att hon "är en god student" och vid ett annat tillfälle sagt att hon "så småningom kommer att ha mer att säga till om. Både på möten och i intervjuer."

Samtidigt är hon ödmjuk inför framtiden inom koncernen:

- Att gå från ägarsidan till en operativ roll kommer att vara helt beroende av vad jag kan tillföra, sa hon för två år sedan i Veckans Affärer.


Pelle Törnberg, vd för Metro Internationals, uppgav vid måndagens presskonferens att de nya styrelseordförandena återfinns i de nuvarande styrelserna. Detta kan innebära att Cristina Stenbeck endast är aktuell i Inviks styrelse. Tills vidare har hon genom Tele2:s vd Lars Johan Jarnheimer poängterat att det är "business as usual" som gäller och att det viktigaste är att säkerställa alla Jan Stenbecks strategier.


Frågan är om hon är redo att ta över ansvaret på det sätt som Jan Stenbeck uttryckte i Affärsvärlden 1986 då dottern ännu var liten:

- Pengar utan moral och värderingar är farligt. Pengar med moral och värderingar är ett verktyg.

FAKTA

Så skrev utländsk press om Stenbeck

I sin hemstad New York blev han mest omskriven för sitt seglarintresse.
Brittiska Financial Times hade nyheten om den svenska finansmannens bortgång på sin förstasida. I den ganska summariska texten konstaterades att det finns en oro för om Stenbeckgruppen kan hållas samman efter Jan Stenbecks död. Någon analyserande text om konsekvenserna av Stenbecks bortgång fick dock inte tidningens läsare.

Den viktigaste affärstidningen i USA, Wall Street Journal, hade inte någon egen text om nyheten. I stället använde man en nyhetsbyråtext som beskrev Stenbeck som en extravagant figur som anammade amerikanska vanor och avvek från den likriktade svenska affärs-kulturen. Reportern konstaterade också att det inte är troligt att dottern Cristina ännu är mogen att ta över imperiet, utan att Stenbecksfärens vd:ar kommer att leda gruppen tills vidare.

Tidningen New York Times konstaterade att Stenbeck är en av flera miljardärer som med ett eget team ställer upp som utmanare i den Americas Cup-tävling som startar i Nya Zeeland den 1 oktober.
Gå till toppen