Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya chefer idag men fortsatt osäkerhet

Kursfall och kurslyft speglar marknadens syn på de olika bolagen inom Stenbecksfären när den första chocken släppt efter Jan Stenbecks bortgång. Men osäkerheten om hur det ska gå i framtiden lär fortsätta även om det idag avslöjas vilka personer som ska ersätta honom som styrelseordförande i tungviktarna inom bolagsgruppen.

Redan på onsdagen blev det klart att Kinneviks vd Vigo Carlund tar över ordförandeposten i det O-listenoterade kundservicebolaget Transcom Worldwide.

Som person och sammanhållande kraft kan Stenbeck inte ersättas.

Ingen kan heller som han sälja en tredjedel av skogen i Korsnäs och en stor aktiepost i TV4 för att fylla på med kontanter när kassakistorna inom företagsgruppen sinar.


När makten sprids på flera personer med olika särintressen gäller det främst att hålla samman tills den trassliga härvan av korsägande och korsfinansiering har retts ut. Den ende som hade någon riktig överblick var förmodligen Jan Stenbeck själv.

Det värsta som kan hända för Stenbecksgruppen är om det blir en intern konflikt mellan cheferna inför risken att bli sittande med Svartepetter när korten ska synas. Då är faran stor för att Stenbecks imperium störtar samman under okontrollerbara former.


Men samtidigt öppnar den nya situationen möjligheter för en ny gruppstruktur där bolagen blir självständigare och lättare att värdera för utomstående. Den gamla organisationen har upplevts som så snårig och ogenomskådlig att Aktiespararna i våras varnade sina medlemmar för att köpa aktier i Stenbeckbolag på grund av bristande information.

De flesta analytiker är eniga om att gruppens största problem finns i det Luxemburgbaserade förlustbolaget Millicom, som var Stenbecks pionjärbolag. Motsatsen är tele-operatören Tele2, som överraskade positivt i den senaste delårsrapporten, och inom etermedieföretaget MTG finns TV3 som en betydande inkomstkälla.


Millicom är hårt skuldbelastat och kan inte få igång mobilkommunikationerna i utvecklingsländerna där bolaget är verksamt. Bolaget gjorde förra året en förlust på 1,3 miljarder kronor.

Omstämplingen av Millicoms röststarka A-aktier i Tele2 till B-aktier i somras förvandlade en kontrollpost till en minoritetspost och ses som en förberedelse för en försäljning av Millicom.


Läget för gratistidningsföretaget Metro ser däremot ljusare ut trots att även det företaget är lånebelastat. Metros tuffe vd Pelle Törnberg är ett tungt namn med lång erfarenhet inom Stenbecksfären. Han kan säkert övertyga sina kollegor i MTG och Kinnevik att inte vara alltför ivriga med att kräva återbetalning av de skulder som Metro har till bolagen.


- Metro ska inte underskattas. Tidningen går mycket bra i Stockholm och kan nå samma utveckling på andra utgivningsorter. Samtidigt har man förmåga att lägga ner där det inte håller, så det finns stor potential i Metro, säger Peter Gustafsson på Carnegie i Malmö.

En fingervisning om marknadens syn på bolagen inom Stenbecksfären gav kursutvecklingen på Stockholmsbörsen där Tele2 gott och väl återhämtade tisdagens kraftiga kursfall. Även Transcom tog tillbaka nedgången, som dock var måttlig, medan Kinnevik låg stilla.

Däremot fortsatte kurserna att falla i Invik, MTG och Metro.
Gå till toppen