Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Studentpartiet hoppar av valet

Studentpartiet i Lund ställer inte upp kommunvalet. Men partiet har ändå tagit fram ett opinionsmanifest och kommer att delta i valrörelsen fram till valdagen. Och partiets pengar ska doneras till en fond så någon annan kan starta ett studentparti till valet 2006.

- Vi sa att vi skulle sitta en mandatperiod och det har vi gjort nu, förklarar fullmäktigeledamoten Katja Wibell partiets sorti ur kommunpolitiken.

Studentpartiet, eller kommunpartiet studenterna som det egentligen heter, bildades inför valet 1998 för att föra upp studentfrågor på den kommunalpolitiska agendan och få de andra partierna att engagera sig i studentfrågor. Både Katja Wibell och partikollegan Magnus Holst hävdar att partiet, delvis, har lyckats i sina ambitioner att få de andra partierna mer studentvänliga.


Partiet väntade in i det sista med att ge besked om partiets framtid. Studentpolitikerna ville att de andra partierna skulle ha presenterat sina lokala valprogram innan man berättade om studentpartiets framtid. Detta eftersom det fanns en rädsla inom studentpartiet att de andra partierna skulle börja stryka bland sin löften till studenterna om studentpartiet försvann innan valprogrammen var färdiga.

- Det finns alltid olika falanger inom ett parti och de falangerna är mer eller mindre studentvänliga, säger Magnus Holst.

Under partiets presskonferens i går inledde partiföreträdarna med att uppge att partiet skulle kunna att ändra sitt beslut att inte ställa upp i kommunvalet om det visar sig att de andra partierna börjar tona ned sin studentpolitik allt för mycket. Men senare under presskonferensen säger Magnus Holst.


-Med 99 procents säkerhet kommer vi inte att ställa upp i valet, och tillägger att det har varit svårt att hitta andra studenter som velat engagera sig partiet och kommunpolitiken.

Trots beslutet att inte ställa upp i valet har partiet tagit fram ett valmanifest, eller opinionsmanifest som det föredrar att kalla det, med frågor som man tycker är viktiga. Och partiet kommer att fortsätta vara registrerat hos länsstyrelsen. Detta innebär att även om det inte kommer att finnas några valsedlar från studentpartiet utanför vallokalerna, så går det ändå att rösta på partiet för de väljare som själva tillverkar en valsedel med studentpartiets namn på.

Magnus Holst uppmanar Lunds studenter att engagera sig i och rösta på något av de andra etablerade partierna i stället för att rösta på studentpartiet. Partiledningen har rankat de andra partierna efter deras studentpolitik och har kommit fram till att folkpartiet och socialdemokraterna är de bästa alternativen.

Studentpartiet ska ombildas till en stiftelse där man använder partistödet om drygt 250 000 kronor till stipendier för den eller de som vill starta ett nytt studentparti till valet 2006.

- Det är vårt testamente till de andra partierna, säger Magnus Holst.
Gå till toppen