Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Tommy Jönsson är tillbaka bland talangerna

I måndags natt, vid hemkomsten från Halmstads segermatch mot Örgryte, blev Lommapågen Tommy Jönsson uppringd av Tommy Söderberg för första gången på fyra år.

SOLNA. Telefonsamtalet sade att han skulle packa trunken och komma till tisdagens samling på Råsunda. För debut i blågula A-truppen.

- Jag blev verkligen överraskad, även om jag visste att Johan Mjällby blivit skadad.

- Men jag hade inte en tanke på landslaget eftersom jag inte hört av Tommy på så länge och inte vågade drömma om att jag kunde vara aktuell, säger Nikefostrade Jönsson, 26.

Perioden 1994-97 spelade han i Malmö FF. I den vevan var han en av svensk fotbolls största försvarstalanger.


Tommy Jönsson gjorde 18 juniorlandskamper - och under Söderberg/Lagerbäcks ledning hela 30 framträdanden med U21, det senaste mot Rumänien 1998. Då fanns bland andra Fredrik Ljungberg, Anders Svensson, Olof Mellberg och Tobias Linderoth i samma lag.

Nu återförenas Tommy med Tommy och det gamla ungdomsgänget. Han skiner ikapp med septembersolen över Råsunda.

- Jag är ny, räknar inte med att bli uttagen mot Lettland. Platsen jämte "Andy" känns gjuten åt Michael Svensson (Tommys tidigare klubbkompis i HBK).


- Men jag skulle inte tveka om jag får chansen, även i spel på kanten.

Tommy Jönsson, ytterligare en raden av förstklassiga mittbackar, har länge funnits med i stora gruppen av Lars-Tommys kandidater. I flera säsonger, en av allsvenskans tongivande försvarare. Att han inte nått ända fram beror på den tuffa konkurrensen.

- Det hade kanske gått lättare om jag varit utlandsproffs. Tycker ändå jag utvecklats mycket i Halmstad. Steget till landslagsspel behöver inte vara så stort.


Tommy känner sig inspirerad av Andreas Jakobssons VM-insats, direkt från reservbänken till succé.

- Han visade att svenska spelare håller mycket hög internationell standard. Jag är inte det minsta rädd för att göra bort mig.
Gå till toppen