Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Förhoppningsvis ett avslutat kapitel"

De senaste åren har Sverigedemokraterna (SD) försökt att rensa bort alla kopplingar mellan sina medlemmar och nazistiska organisationer. Det var bland annat ett krav för att riksdagsledamoten Sten Andersson från Malmö skulle hoppa av moderaterna och kandidera för Sverigedemokraterna i valet.

Men Sverigedemokraternas nuvarande partiledare Mikael Jansson satt i partistyrelsen tillsammans med Hallgren Bengtsson och hennes partikollega, som tillsammans arrangerade nazistmötet för Nationalsocialistisk Front i Höör 1996.

- Vi satt tillsammans i partistyrelsen ungefär ett år. När Tina var vice ordförande satt jag som andre vice ordförande, berättar Mikael Jansson.

- Det här är inte bra för partiet. Det är illa när folk på den nivån försvinner ut till sådana här saker. Men det är inte mycket som vi kan styra över, säger Mikael Jansson.


Eftersom Hallgren Bengtsson och hennes partikollega från Höör själva hoppade av SD efter nazistsammankomsten blev det aldrig aktuellt att utesluta dem ur partiet.

- De var ju på väg ut ur partiet, eftersom de hade ändrat ideologisk grundsyn. Det här är ju ingenting som rör oss i dag, säger Mikael Jansson, som säger att partiet har uteslutit "en handfull människor sedan 1995, varav ett par stycken väldigt perifera figurer" på grund av deras samröre med nazistiska organisationer.

En centralfigur som Sverigedemokraterna uteslöt på grund av nazistsympatier är däremot partiets grundare Jerker Magnusson, som försvann ur partiet runt 1995.


Hur ser ni på att Anders Westergren upplät sin mark, så att nazisterna kunde ha det här mötet?

- Anders Westergren är helt ren i det här fallet, och har alltid varit. Hade han arrangerat ett möte för nazisterna med avsikten att stötta dem hade han varit besudlad med att vara nazist. Men det är han inte, säger Mikael Jansson.


Vad tror du att det beror på att det finns en del ledande Sverigedemokrater som glider över till nazistiska rörelser?

- Jag hoppas inte att det fortsätter, partiet är mycket stabilare i dag. Men att man glider över till nazism beror förmodligen på att man redan från första början har haft ett frö i sig, att man har fascinerats av nazismen redan tidigare, men haft det dolt. Att Anders Westergren eller jag eller Björn Söder eller någon annan skulle bli nazist är helt uteslutet. Förhoppningsvis är den här företeelsen ett avslutat kapitel, säger Sverigedemokraternas partiledare Mikael Jansson.
Gå till toppen